Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak23. ožujka 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

SASTANAK KOLEGIJA: Komisija navela mogućnosti za ublažavanje visokih cijena energije zajedničkom kupnjom plina i minimalnim obvezama skladištenja plina

Komisija je danas, kao odgovor na Komunikaciju o REPowerEU-u i Izjavu iz Versaillesa, iznijela prijedloge za zajedničko europsko djelovanje kako bi se riješili temeljni uzroci problema na tržištu plina i osigurala sigurnost opskrbe.

SASTANAK KOLEGIJA: Komisija navela mogućnosti za ublažavanje visokih cijena energije zajedničkom kupnjom plina i minimalnim obvezama skladištenja plina

Komisija je danas, kao odgovor na Komunikaciju o REPowerEU-u i Izjavu iz Versaillesa, iznijela prijedloge za zajedničko europsko djelovanje kako bi se riješili temeljni uzroci problema na tržištu plina i osigurala sigurnost opskrbe po razumnim cijenama sljedeće zime.

Povjerenica za energetiku Kadri Simson izjavila je: Globalna i europska energetska tržišta prolaze kroz turbulentno razdoblje, posebice od početka ruske invazije na Ukrajinu. Europa mora poduzeti hitne mjere kako bi osigurala opskrbu energijom sljedeće zime i ublažila utjecaj visokih računa za energiju na naše građane i poduzeća. Današnji prijedlozi još su jedan korak u našem intenzivnom radu na tom području.

Na temelju iskustava s nabavom cjepiva tijekom pandemije bolesti COVID-19, Komisija je spremna osnovati radnu skupinu za zajedničku nabavu plina na razini EU-a, koja će utrti put budućim energetskim partnerstvima s ključnim dobavljačima plina iz obnovljivih izvora i vodika. Udruživanjem potražnje poboljšala bi se međunarodna komunikacija EU-a s dobavljačima i pomoglo državama članicama da osiguraju jeftini uvoz prije sljedeće zime.

Komisija danas predlaže i zakonodavstvo o uvođenju obveze skladištenja plina od najmanje 80 % za sljedeću zimu, koja će se sljedećih godina povećati na 90 %, kako bi se osigurala opskrba. Zakonodavnim prijedlogom o skladištenju plina postrojenja za skladištenje plina definirat će se kao kritična infrastruktura i zajamčiti da sve države članice, čak i one koje ne raspolažu podzemnim objektima na svojem državnom području, mogu imati koristi od visokih razina punjenja zahvaljujući mehanizmu solidarnosti. Komisija je utvrdila i mogućnosti za intervencije na tržištu u pogledu cijena električne energije na razini EU-a i na nacionalnoj razini kako bi se ublažile posljedice po građane i poduzeća.

Kao temelj za rasprave europskih čelnika koji se sutra i u petak sastaju na sastanku Europskog vijeća, Komisija je procijenila prednosti i nedostatke svake opcije i spremna je nastaviti s tim radom na temelju smjernica. Za više informacija dostupno je priopćenje za medije, pitanja i odgovori te informativni članak.

Pojedinosti

Datum objave
23. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj