Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. listopada 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Revolucionarno astronomsko otkriće fizičara financiranih sredstvima EU-a

Istraživački timovi koji su zaslužni za otkriće gravitacijskih valova, postignuća za koje su njihova tri vodeća istraživača nedavno dobila Nobelovu nagradu za fiziku za 2017., jučer su predstavili svoje revolucionarne rezultate. U promatranju je...

Grawiton

Znanstvenici su prvi put promatrali sudar dviju neutronskih zvijezda. Koristili su se dvjema različitim metodama – gravitacijskim valovima i svjetlošću. Istraživački timovi koji su zaslužni za otkriće gravitacijskih valova, postignuća za koje su njihova tri vodeća istraživača nedavno dobila Nobelovu nagradu za fiziku za 2017., jučer su predstavili svoje revolucionarne rezultate. U promatranju je sudjelovalo 11 stipendista EU-ova projekta GraWIToN. Projekt je financiran s 3,7 milijuna eura u okviru aktivnosti iz programa Marie Skłodowska-Curie.

Povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas istaknuo je nesvakidašnju prirodu tog promatranja: „Danas smo dobili novi pristup u astronomiji. Odsad će istraživači moći i vidjeti i čuti kozmičke događaje kako bi ih bolje razumjeli. Ponosan sam što su financijska sredstva EU-a pridonijela ovim revolucionarnim otkrićima.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics naglasio je da se „ovim otkrićem ponovno potvrđuje da ulaganjima u odlične istraživače postižemo važan znanstveni napredak. Ovim se rezultatima može revolucionirati astrofizika, no aktivnostima iz programa Marie Skłodowska-Curie podržavaju se istraživanja koja nam pomažu u rješavanju ozbiljnih izazova s kojima se Europa suočava na svim razinama.

Tim će se otkrićem produbiti naše poimanje svemira jer se pokazalo da u velikim kozmičkim sudarima nastaju zlato i platina. U istraživanju su sudjelovali istraživači iz američkog opservatorija LIGO, talijanskog detektora gravitacijskih valova Virgo i drugih ustanova, uključujući Europski južni opservatorij (ESO).

EU je tijekom posljednjih deset godina financirao ESO s više od 14 milijuna eura.

Pojedinosti

Datum objave
17. listopada 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj