Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. veljače 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Rekordan broj članova kolegija povjerenika putuje na 10. sastanak komisija Europske unije i Afričke unije u Adis Abebi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u pratnji 20 povjerenika i Visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku sutra putuje u Adis Abebu u Etiopiji na 10. sastanak komisija Europske unije i Afričke unije...

Rekordan broj članova kolegija povjerenika putuje na 10. sastanak komisija Europske unije i Afričke unije u Adis Abebi

Predsjednica von der Leyen izjavila je uoči odlaska iz Bruxellesa: Europa i Afrika su prirodni partneri. Povijesno smo povezani i zajednički su nam brojni današnji izazovi. Jedan od naših glavnih ciljeva je pretvoriti zelenu i digitalnu preobrazbu naših gospodarstava u prilike za naše mlade.

Taj 10. sastanak dviju komisija obilježit će rekordan broj sudionika na strani EU-a, što potvrđuje važnost koju odnosima s Afrikom pridaje nova Europska komisija i njezinu želju da ih podigne na novu razinu.

Uz Visokog predstavnika/potpredsjednika Komisije Josepa Borrella u pratnji predsjednice bit će potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timermans, potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager, potpredsjednik za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, potpredsjednik za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová, potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

U Adis Abebu otputovat će i sljedeći povjerenici - za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen, za trgovinu Phil Hogan, za inovacije i mlade Mariya Gabriel, za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit, za gospodarstvo Paolo Gentiloni, za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, za koheziju i reforme Elisa Ferreira, za pravosuđe Didier Reynders, za ravnopravnost Helena Dalli, za unutarnje poslove Ylva Johansson, za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič te povjerenici za promet Adina Ioana Vălean, za energetiku Kadri Simson i za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

EU i Afrička unija (AU) raspravljat će o mogućnostima za unapređenje međusobne suradnje u cilju rješavanja ključnih problema s kojima se suočavaju Europa i Afrika, kao što su potreba za promicanjem održivog rasta, radna mjesta, prelazak na zeleno gospodarstvo, digitalna transformacija, mir, sigurnost i upravljanje te mobilnost i migracije.

Sastanak će ujedno biti prilika da se europska strana posavjetuje s afričkim partnerima o predstojećoj sveobuhvatnoj strategiji za Afriku, za koju je predsjednica von der Leyen obećala da će je donijeti u prvih 100 dana na dužnosti i koja bi trebala biti predstavljena početkom ožujka.

Predstavljanjem tog važnog dokumenta započet će postupak širih konzultacija prije ministarskog sastanka EU-AU u svibnju 2020. u Kigaliju u Ruandi i predstojećeg sastanka na vrhu EU-AU u listopadu u Bruxellesu, gdje će se obje strane dogovoriti o jedinstvenom pristupu zajedničkim prioritetima.

Kontekst

EU i AU postupno su izgradili čvrsto strateško i političko partnerstvo koje se temelji na uzajamnim obvezama te zajedničkim vrijednostima i interesima sadržanima u Zajedničkoj strategiji Afrika-EU koja je donesena na Lisabonskom summitu 2007.

Politički dijalog između EU-a i AU-a redovit je, na različitim razinama. Sastanci komisija i ministarski sastanci održavaju se svake godine, a sastanci EU-AU na razini predsjednika država ili vlada održavaju se jedanput u tri godine. Europski i afrički čelnici na 5. sastanku na vrhu AU-EU 2017. kao strateške prioritete za razdoblje 2018. – 2020. utvrdili su stvaranje gospodarskih prilika za mlade, mir i sigurnost, mobilnost i migracije te suradnju u upravljanju i obvezali su se da će ih rješavati zajednički.

Na summitu 2017. u Abidjanu u Obali Bjelokosti EU je predstavio i svoj novi plan za vanjska ulaganja koji za cilj ima omogućiti otvaranje 10 milijuna radnih mjesta do 2023., prije svega za žene i mlade. Očekivanja su da će plan potaknuti javna i privatna ulaganja u vrijednosti od 47 milijardi eura.

Na posljednjem sastanku komisija u svibnju 2018. u Bruxellesu EU i AU potpisali su memorandum o razumijevanju kako bi učvrstili suradnju u području mira i sigurnosti.

Dvije komisije obvezale su se da će biti aktivni pokretači provedbe partnerstva između EU-a i AU-a, koje je u vrlo promjenjivom svjetskom okruženju sad važnije nego ikad prije.

Pojedinosti

Datum objave
26. veljače 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj