Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. rujna 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

#RefugeeCrisis - proračunske mjere Europskog migracijskog programa

Upravljanje izbjegličkom krizom: proračunske mjere Europskog migracijskog programa.

20150731_migration_eurostat.jpg

Nekoliko dana nakon što je kolegij povjerenika predstavio paket prioritetnih mjera za upravljanje izbjegličkom krizom u sljedećih šest mjeseci, Europska komisija danas je iznijela prvi paket konkretnih prijedloga za rješavanje te krize s pomoću 1,7 milijardi eura sredstava EU-a. Šefovi država i vlada EU-a prošli su se tjedan obvezali na doprinos tim sredstvima u jednakom iznosu. Zahvaljujući tim sredstvima pružit će se hitna pomoć najizloženijim državama članicama, povećati broj osoblja u agencijama EU-a koje rade na terenu te osigurati potpora i humanitarna pomoć u trećim zemljama. Komisija sada očekuje da će proračunska tijela, tj. Parlament i Vijeće, ubrzati donošenje tih mjera, na što su se obvezali prošlog tjedna.

Današnji prijedlozi odnose se na iznos od 801,3 milijuna eura za 2015., koji će se dijelom financirati iz novih sredstava iz predloženog nacrta izmjene proračuna za 2015. U tom pogledu Komisija predlaže da države članice stave na raspolaganje dodatnih 330,7 milijuna eura, a osim toga predlaže da se preusmjeri dio sredstva namijenjenih drugim područjima. Komisija predviđa da će se time osigurati 70,6 milijuna eura iz drugih programa i mjera te 400 milijuna eura izvodno namijenjenih humanitarnoj pomoći i financiranju europske susjedske politike.

Drugi paket prijedloga za preostalih 900 milijuna eura za 2016. najavljen prošli tjedan bit će u listopadu 2015. uključen u izmjenu nacrta proračuna za 2016.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Europska komisija predano i neprestano radi na usklađenom europskom odgovoru na problem izbjeglica i migracija.Postigli smo izuzetno mnogo u kratkom razdoblju.Nastavit ćemo svim snagama raditi na razvoju zajedničkih, europskih rješenja.”

Kristalina Georgieva, potpredsjednica nadležna za proračun i ljudske resurse, izjavila je: „Europa je suočena s posljedicama jedne od najvećih kriza u svojoj nedavnoj povijesti.Brzo smo reagirali kako bismo uskladili svoja sredstva i prioritete te smo udvostručili raspoloživa sredstva EU-a za pomoć izbjeglicama i zajednicama koje ih prihvaćaju.U rješavanju krize brzo i fleksibilno upotrebljavamo proračun EU-a.”

Europska komisija prošli se tjedan obvezala da će pojačati financijsku potporu rješavanju krize. Njezin je prvi korak mobilizacija 801,3 milijuna eura do kraja 2015. za potporu sljedećim prioritetnim mjerama:

  • 100 milijuna eura za potporu Fondu za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Fondu za unutarnju sigurnost (ISF) radi hitne pomoći najizloženijim državama članicama EU-a. To je dodatak povrh već potrošena 73 milijuna eura,
  • 1,3 milijuna eura za povećanje sredstava triju relevantnih agencija EU-a kojima se financira 60 radnih mjesta u Frontexu, 30 u Europskom potpornom uredu za azil (EASO) i 30 u Europolu za 2015.,
  • 300 milijuna eura potpore Europskom instrumentu za susjedstvo (ENI) kako bi se omogućilo povećanje Regionalnog uzajamnog fonda EU-a, osnovanog kao odgovor na sirijsku krizu, te kako bi se pružila pomoć trećim zemljama koje su primile izbjeglice iz Sirije. Uz raspodjelu dodatnih 200 milijuna eura ukupna sredstva za uzajamni fond za Siriju iznosit će više od 500 milijuna eura. Doprinos država članica trebao bi biti jednak tom iznosu te bi fond ukupno iznosio najmanje milijardu eura,
  • 200 milijuna eura za potrebe UNHCR-a i Svjetskog programa za hranu te ostalih važnih organizacija s ciljem hitne pomoći izbjeglicama. Taj novac već je bio namijenjen za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu, a sad će se ciljano upotrijebiti za rješavanje izbjegličke krize. Doprinos država članica trebalo bi biti jednak iznosu koji dodjeljuje EU.

To je dodatak velikim iznosima (više od 300 milijuna eura) isplaćenima tijekom 2015. za pretfinanciranje u okviru višegodišnjih fondova za migracije i granice (od ukupnih otprilike 7 milijardi eura izdvojenih za razdoblje od 2014. do 2020.).

Prijedlogom se poštuje dogovoreni sedmogodišnji financijski plan EU-a. Za navedenih 801,3 milijuna eura nisu potrebni dodatni financijski doprinosi država članica tijekom 2015.

Na neslužbenom sastanku šefova država i vlada EU-a održanom 23. rujna 2015. države članice pozdravile su prijedloge Komisije o mobilizaciji sredstava iz proračuna EU-a i obvezale se da će i same pridonijeti u jednakom iznosu. Time su obuhvaćena i već mobilizirana sredstva: EU je već mobilizirao jednu milijardu eura za Tursku te 17 milijuna eura za Srbiju i bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju kako bi pomogao svojim susjedima u rješavanju migracijskih izazova. Doprinos država članica u jednakom iznosu potreban je i za krizni uzajamni fond za Afriku, s početnim unosom kapitala od financijskih sredstava EU-a u vrijednosti 1,8 milijardi eura.

Sljedeći koraci: IP-15-5729

@EUHomeAffairs #RefugeeCrisis #migrationEU

Pojedinosti

Datum objave
30. rujna 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj