Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. studenoga 2015.Predstavništvo u Hrvatskoj

#RefugeeCrisis - o stanju provedbe mjera

Predsjednik Juncker o aktualnom stanju provedbe mjera za rješavanje izbjegličke krize i potrebi daljnjeg djelovanja.

20150917_refugees_2.jpg

Povodom jučerašnjeg neformalnog sastanka Europskog vijeća na Malti te nakon sastanka na vrhu u Valleti predsjednik Juncker upoznao je šefove država i vlada s najnovijim informacijama o zajedničkim djelovanjima na rješavanju izbjegličke krize provedenima od zadnjeg zasjedanja Europskog vijeća 14. listopada.

Govorio je o preuzetim financijskim obvezama, operacijama premještanja i vraćanja, korištenju Mehanizma za civilnu zaštitu te funkcioniranju žarišnih točaka u Grčkoj i Italiji.

Predsjednik Juncker izjavio je: „Današnje zasjedanje Vijeća pružilo nam je priliku da utvrdimo gdje se nalazimo i u kojem smjeru se krećemo. Nisam nimalo zadovoljan trenutnom dinamikom premještaja. Ovim će tempom premještaj 160 000 osoba trajati do 2101. Vrlo mi je drago što su Češka, Mađarska i Slovačka potvrdile da će poslati još 300 ljudi kao odgovor na Frontexov i EASO-ov poziv na pomoć u osoblju.“

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Timmermans, koji je po povratku iz Ankare čelnike izvijestio o situaciji s aktualnim pregovorima s Turskom.

Objavljeno je priopćenje za medije popraćeno izlaganjem predsjednika Junckera državama članicama o zajedničkim djelovanjima te o Turskoj.

Pojedinosti

Datum objave
13. studenoga 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj