Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak17. ožujka 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

REACT-EU: 4 milijuna eura za Češku za osnovnu materijalnu pomoć

Komisija je odobrila dodatna sredstva u iznosu od 4 milijuna eura za operativni program Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u Češkoj za potporu osobama koje su najviše pogođene pandemijom bolesti COVID-19.

REACT-EU: 4 milijuna eura za Češku za osnovnu materijalnu pomoć

Komisija je odobrila dodatna sredstva u iznosu od 4 milijuna eura za operativni program Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u Češkoj za potporu osobama koje su najviše pogođene pandemijom bolesti COVID-19, primjerice putem banaka hrane i organizacija koje rade s beskućnicima. Sredstvima se može pomoći i osobama koje bježe od ruske invazije na Ukrajinu u obliku hrane i osnovne materijalne pomoći.

Konkretno, dodatnim sredstvima podupirat će se obitelji kojima je potrebna pomoć u obliku pelena, dječje hrane i mlijeka u prahu. Osim toga, više učenika, uključujući djecu koja su pobjegla od rata u Ukrajini, dobit će tople obroke u školama. Ta je potpora prilagođena posljedicama krize uzrokovane bolešću COVID-19 i novonastalim potrebama uslijed rata u Ukrajini. REACT-EU dio je instrumenta NextGenerationEU i tijekom 2021. i 2022. programima kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020. osigurava 50,6 milijardi eura dodatnih sredstava. Države članice već mogu programirati ili reprogramirati dijelove inicijative REACT-EU-a za 2022. u iznosu od 10 milijardi eura za potporu projektima za pomoć ljudima koji bježe od rata u Ukrajini, u skladu s općim ciljem oporavka nakon pandemije.

Pojedinosti

Datum objave
17. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj