Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

„Re-open EU”: nova internetska stranica Komisije za sigurna putovanja i turizam u EU-u

Komisija danas pokreće novu mrežnu platformu „Re-open EU” za siguran nastavak putovanja i turizma u Europi. Na platformi će biti dostupne informacije u stvarnom vremenu o granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima i turističkim uslugama u državama...

„Re-open EU”: nova internetska stranica Komisije za sigurna putovanja i turizam u EU-u

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Nakon višetjednog ograničenja kretanja ponovno se otvaraju unutarnje granice EU-a. Na novoj internetskoj stranici „Re-open EU” putnici će lako moći pronaći informacije koje su im potrebne da bi pouzdano planirali putovanja i sigurno proveli odmor. Bit će korisna za vlasnike malih restorana i hotela te gradove diljem Europe jer će na njoj moći vidjeti kakva su inovativna rješenja razvili drugi.

Povjerenica za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel, koja je zadužena i za Zajednički istraživački centar, kazala je: Bogata europska kulturna baština jedna je od naših najvećih prednosti. Zbog ograničenja putovanja i zatvaranja većine lokaliteta sektor kulture i turizma proteklih je mjeseci pretrpio velike posljedice. Platforma „Re-open EU” pruža nam ažurirane informacije da sigurno krenemo iznova istraživati Europu.

Platforma „Re-open EU” dio je paketa za turizam i promet koji je Komisija pokrenula 13. svibnja 2020. kako bi pomogla da se ponovno izgradi povjerenje putnika u EU-u i sigurno pokrene europski turizam uz poštovanje potrebnih mjera zaštite zdravlja. Nova platforma, koja je prilagođena i upotrebi na mobilnim telefonima kao internetska aplikacija, služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane ažurirane informacije od Komisije i država članica. S pomoću interaktivne karte moći će se pretraživati informacije, novosti i savjeti za svaku od država članica EU-a. Platformi dostupnoj na 24 službena jezika EU-a moći će se jednostavno pristupiti putem aplikacije ili internetske stranice.

Na platformi će biti i informacije o programima pokroviteljskih vaučera koje potrošači mogu unaprijed kupiti za boravak ili obrok u omiljenim hotelima i restoranima. Na taj način mogu pridonijeti njihovu oporavku i pomoći europskoj ugostiteljskoj industriji nakon ukidanja ograničenja i ponovnog otvaranja granica. Zahvaljujući pokroviteljskim vaučerima poduzeća mogu prebroditi probleme s likvidnošću, a usluge pružaju kasnije. Iznos koji korisnik plati odlazi izravno pružatelju usluga. Novom namjenskom internetskom stranicom Komisija želi pomoći uključenim poduzećima i zainteresiranim korisnicima da se lakše povežu, posebice pri putovanju u inozemstvo.

Europska platforma za digitalnu kulturnu baštinu Europeana uvodi zbirku umjetničkih djela i fotografija Discovering Europe (Otkrivanje Europe) s nekima od najpoznatijih europskih znamenitosti. Osim toga, na stranici Europeana Pro poseban će dio biti namijenjen turizmu kako bi se stručnjacima za kulturnu baštinu pomoglo da se informiraju o inicijativama za potporu turizmu diljem EU-a.

KONTEKST

U paketu za turizam i promet od 2020. nadalje, koji je Komisija donijela 13. svibnja 2020., najavljena je posebna internetska stranica na kojoj će putnici imati sve relevantne informacije za sigurno putovanje u EU-u. Komisija je ujedno najavila da namjerava iskoristiti programe pokroviteljskih vaučera i surađivati s nacionalnim tijelima, lokalnim turističkim organizacijama i poduzećima na širenju i nadogradnji takvih inicijativa.

Ministri turizma prvi su put raspravljali o pokretanju posebne platforme „Re-open EU” na videokonferenciji 20. svibnja te su spremno podržali inicijativu. Platformu „Re-open EU” razvio je Zajednički istraživački centar (JRC), a na njoj se nude aktualne informacije koje obuhvaćaju 30 pokazatelja o prometu, javnom zdravlju i turizmu. Temelji se na podacima koje šalju države članice i dodatnim podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Komisija je 11. lipnja 2020. predstavila preporuke da se nakon 30. lipnja djelomično i postupno ukinu ograničenja putovanja u EU te je pozvala države članice da do 15. lipnja 2020. ukinu ograničenja slobodnog kretanja i kontrole na unutarnjim granicama s obzirom na to da se zdravstveno stanje u EU-u poboljšalo, a države članice provode ograničavanje fizičkih i socijalnih kontakata i druge zdravstvene mjere.

Komisija će na platformi „Re-open EU” davati i relevantne informacije o turističkoj ponudi u državama članicama, među ostalim o inicijativama EU-a kao što su europske prijestolnice pametnog turizma, europske destinacije izvrsnosti (EDEN) i europske prijestolnice kulture.

Više informacija

Internetska stranica „Re-open EU”

Europeana

Discovering Europe

Europeana Pro

Paket za turizam i promet

Komunikacija o trećoj procjeni primjene privremenog ograničenja neobveznih putovanja u EU

Europski potrošački centri – pomoć i savjeti potrošačima u Europi

Internetske stranice Europske komisije o odgovoru na koronavirus

Pojedinosti

Datum objave
15. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj