Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. veljače 2014.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Prvo EU izvješće o borbi protiv korupcije

Europska komisija danas je predstavila prvo izvješće EU-a o borbi protiv korupcije. Izvješće obuhvaća svih 28 država članica EU-a, a pokriva opća poglavlja sa sažetkom glavnih rezultata i opisom trendova povezanih s korupcijom u cijelom EU-u, poglavl...

20140203-anti-corruption.jpg

Proteklih je godina Hrvatska uložila znatne napore u sve veću borbu protiv korupcije. No čini se da je naglasak stavljen na suzbijanje, a ne na sprečavanje korupcije. U današnjem izvješću Komisija Hrvatskoj predlaže stvaranje kodeksa ponašanja izabranih dužnosnika na središnjoj i lokalnoj razini uz odgovarajuće instrumente za jamčenje odgovornosti, temeljito provjeravanje prijava o imovinskom stanju i sukoba interesa javnih dužnosnika te uspostavu učinkovitog mehanizma za sprečavanje korupcije u državnim poduzećima i poduzećima kojima upravlja država. Nadalje, Komisija predlaže provedbu strategije sprečavanja korupcije u javnoj nabavi, među inim i u zdravstvu, te uspostavu mehanizama za zaštitu zviždača koji prijavljuju slučajeve korupcije.

Uz analizu stanja u svakoj državi članici EU-a, Europska komisija predstavlja i dvije opsežne ankete. Više od tri četvrtine europskih građana (94 % u Hrvatskoj) smatra da je u njihovoj zemlji raširena korupcija. 4 % Europljana (6 % Hrvata) prošle je godine bilo u prilici da mora platiti mito ili je na neki način svjedočio korupciji. U 81 % hrvatskih poduzeća smatra se da im korupcija stvara prepreke u poslovanju.

Više: IP/14/86

Pojedinosti

Datum objave
3. veljače 2014.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj