Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. kolovoza 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Prvi volonteri Europskih snaga solidarnosti na obnovi talijanskih područja pogođenih potresom

Prva skupina koju su organizirale Europske snage solidarnosti danas stiže u Norciju. Ondje će volonteri sudjelovati u popravljanju štete i ponovnom uspostavljanju socijalnih usluga kako bi pomogli lokalnoj zajednici koja je prije godinu dana stradala...

Prvi volonteri Europskih snaga solidarnosti na obnovi talijanskih područja pogođenih potresom

U ovoj je skupini volontera iz Europskih snaga solidarnosti 16 mladih koji su dio projekta European Youth for Norcia pod vodstvom talijanske organizacije Kora. Oni će pomagati u rekonstrukciji povijesnih građevina koje su potresi teško oštetili, među kojima su bazilika sv. Benedikta i benediktinski samostan. Radit će i s lokalnom mladeži i starijim osobama organizirajući radionice, aktivnosti na otvorenom i kulturna događanja.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: Nije prošlo ni godinu dana otkad je predsjednik Juncker predstavio svoju ideju o osnivanju Europskih snaga solidarnosti, a ta organizacija već funkcionira i pruža pomoć onima kojima je potrebna. Norcia i njezini građani prošli su kroz teške nedaće. Ponosan sam na mlade Europljane koji pokazuju solidarnost na djelu pomaganjem toj zajednici da ponovno stane na noge. Raduje me što ću 4. i 5. rujna osobno posjetiti projekt i susresti se s volonterima i lokalnim vlastima. Ti će mladi ljudi svojim radom, osobito na rekonstrukciji povijesne bazilike sv. Benedikta, graditi most između europske prošlosti i budućnosti i dati važan doprinos skoroj europskoj godini kulturne baštine.

Volonteri na putu za Norciju dolaze iz Austrije, Francuske, Grčke, Mađarske, Portugala i Španjolske. Oni su sudionici u jednom od tri trenutačna projekta koje su Europske snage solidarnosti odabrale za aktivnosti u talijanskim regijama pogođenima potresima. U rujnu će se drugi pripadnici Europskih snaga solidarnosti uključiti u druga dva projekta, koje organiziraju Pescara i Arci Culture Solidali. Do 2020. će ukupno 230 pripadnika Europskih snaga solidarnosti pomagati talijanskim zajednicama pogođenima potresima. Za to je razdoblje tim projektima dodijeljeno 790 000 eura.

Kontekst

U blizini Norcije 24. kolovoza 2016. dogodio se jak potres koji je teško oštetio lokalne gradove i u kojem je smrtno stradalo oko 300 ljudi. Sama je Norcia pretrpjela veliku materijalnu štetu. Iako, srećom, u njoj nije bilo smrtno stradalih, mnogi su ostali bez krova nad glavom. Oko dva mjeseca kasnije, 30. listopada, Norciju je pogodio još jedan jak potres i uzrokovao dodatnu štetu.

Nakon katastrofe je pružena pomoć predviđena za takve situacije te su riješeni hitni problemi. Sad počinje obnova. Europske snage solidarnosti, koje je predsjednik Juncker predstavio u govoru o stanju Unije 2016., osnovane su upravo za ovakve situacije, ali i kako bi mladi od 18 do 30 godina imali priliku sudjelovati u aktivnostima solidarnosti širom EU-a.

Europske snage solidarnosti dio su brojnih oblika potpore EU-a organiziranih nakon što su potresi 2016. i 2017. pogodili talijanske regije Abruzzo, Lacij, Marke i Umbriju. Komisija je u lipnju predložila isplatu iznosa od 1,2 milijarde eura iz Fonda solidarnosti EU-a. To je najveći iznos ikada aktiviran iz tog Fonda, čiji je najveći korisnik i dosad bila Italija.

Od njihova pokretanja 7. prosinca 2016. Europskim snagama solidarnosti pridružilo se više od 35 000 mladih. Povezivanje s organizacijama počelo je u ožujku 2017. Od tada je na sudjelovanje pozvano oko 15 000 sudionika te je dogovoreno 700 angažmana. Cilj je da do kraja 2020. u Europskim snagama solidarnosti sudjeluje 100 000 mladih.

Komisija je 30. svibnja 2017. predstavila prijedlog kojim želi stvoriti čvrste temelje za Europske snage solidarnosti: predlaže da im se dodijeli proračun od 341,5 milijuna eura za razdoblje 2018. – 2020. te da se za njih uspostavi posebna pravna osnova. Uz to je Komisija predložila da se mogućnosti za mlade još i prošire. Uz postojeće prilike za volontiranje, pripravništvo i zapošljavanje pripadnici Europskih snaga solidarnosti ubuduće bi imali priliku da organiziraju vlastite projekte solidarnosti ili da se prijave za volontiranje kao skupina. Prije nego što ta uredba stupi na snagu, Europski parlament i Vijeće trebaju prihvatiti prijedlog njezina nacrta.

Pojedinosti

Datum objave
17. kolovoza 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj