Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. prosinca 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Prvi Schengenski forum: snažniji i otporniji schengenski prostor

Na prvom šengenskom forumu koji je održan jučer u organizaciji Komisije omogućena je konstruktivna razmjena u cilju izgradnje jačeg i otpornijeg schengenskog prostora.

Prvi Schengenski forum: snažniji i otporniji schengenski prostor

Na videokonferenciji su se okupili zastupnici Europskog parlamenta i ministri unutarnjih poslova s ciljem poticanja suradnje i političkog dijaloga te ponovne izgradnje povjerenja. Rasprave su bile usmjerene na poboljšanje mehanizma za evaluaciju provedbe schengenskih pravila, pronalaženje daljnjih koraka u pogledu revizije Zakonika o schengenskim granicama, bolje upravljanje vanjskim granicama EU-a, poboljšanje policijske suradnje i razmjene informacija te jačanje upravljanja schengenskim prostorom.

Rasprave su prvi korak u uključivoj političkoj raspravi o izgradnji jačeg schengenskog prostora utemeljenog na uzajamnom povjerenju i bit će uvrštene u schengensku strategiju koju Komisija namjerava predstaviti sredinom 2021.

Nakon jučerašnje prve videokonferencije, šengenski forum i dalje će se redovito sastajati. Sljedeći sastanak Foruma održat će se u proljeće 2021. uoči predstavljanja strategije za jačanje schengenskog prostora.

Tijekom sljedećih mjeseci održat će se i ciljana savjetovanja na tehničkoj razini s predstavnicima Europskog parlamenta i nacionalnih tijela. Priopćenje za medije dostupno je na internetu. Za dodatne informacije dostupni su i govor predsjednice von der Leyen na Schengenskom forumu, napomene potpredsjednika Schinasa i glavni govor povjerenice Johansson.

Pojedinosti

Datum objave
1. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj