Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. srpnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Provedba sankcija EU-a protiv Rusije: Komisija donijela prijedlog paketa za „održavanje i usklađivanje”

Današnjim će se paketom uvesti nova zabrana uvoza ruskog zlata, a istodobno ojačati naša kontrola izvoza robe s dvojnom namjenom i napredne tehnologije.

Provedba sankcija EU-a protiv Rusije: Komisija donijela prijedlog paketa za „održavanje i usklađivanje”

Europska komisija danas je donijela zajednički prijedlog (Visokog predstavnika i Komisije) novog paketa mjera za održavanje i jačanje učinkovitosti šest opsežnih i dosad nezabilježenih paketa sankcija EU-a protiv Rusije.

Današnjim paketom za „održavanje i usklađivanje” pojašnjava se niz odredaba za jačanje pravne sigurnosti za gospodarske subjekte i učinkovitiju provedbu u državama članicama. Osim toga, njime se EU-ove sankcije dodatno usklađuju sa sankcijama naših saveznika i partnera, posebno u skupini G-7. Komisija u paketu opet zauzima odlučan stav u vezi sa zaštitom sigurnosti opskrbe hranom u cijelom svijetu. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Ruski brutalni rat protiv Ukrajine ne posustaje. Stoga danas predlažemo da Unija pooštri sankcije protiv Kremlja, učinkovitije ih provodi i produlji njihovu primjenu do siječnja 2023. Moskva mora nastaviti plaćati visoku cijenu za svoju agresiju.

Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, dodao je: Unija donosi oštre sankcije, koje će teško pogoditi one koji su bliski Putinu i Kremlju. Današnji paket pokazatelj je našeg koordiniranog pristupa s međunarodnim partnerima, uključujući skupinu G-7. Osim spomenutih mjera, Vijeću ću iznijeti i prijedloge za proširivanje popisa pojedinaca i subjekata kojima se zamrzava imovina i ograničava mogućnost putovanja.

Više pojedinosti

Današnjim će se paketom uvesti nova zabrana uvoza ruskog zlata, a istodobno ojačati naša kontrola izvoza robe s dvojnom namjenom i napredne tehnologije. Time će se sankcije EU-a dodatno uskladiti sa sankcijama naših partnera iz skupine G-7. Postrožit će se i zahtjevi za izvješćivanje radi strože provedbe EU-ovih mjera za zamrzavanje imovine.

Ponovno se ističe da EU-ove sankcije ni na koji način nisu usmjerene na trgovinu poljoprivrednim proizvodima između trećih zemalja i Rusije. U tekstu prijedloga pojašnjava se točno područje primjene određenih financijskih i gospodarskih sankcija.  

Naposljetku, predlaže se produljenje postojećih sankcija EU-a za šest mjeseci, do sljedećeg preispitivanja krajem siječnja 2023.

O paketu će sada raspravljati države članice u Vijeću u cilju njegova donošenja.

 Više informacija

Internetske stranice Europske komisije o sankcijama EU-a protiv Rusije i Bjelarusa

Internetske stranice Europske komisije o Ukrajini

Pitanja i odgovori o mjerama ograničavanja

Pojedinosti

Datum objave
15. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj