Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. veljače 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Protumonopolska politika: Komisija društvu Apple poslala obavijest o utvrđenim činjenicama zbog pravila trgovine Apple Store

U današnjoj obavijesti o utvrđenim činjenicama pojašnjava se da Komisija više ne zauzima stajalište o zakonitosti obveze iz IAP-a za potrebe ove protumonopolske istrage, nego se usredotočuje na ugovorna ograničenja.

Protumonopolska politika: Komisija društvu Apple poslala obavijest o utvrđenim činjenicama zbog pravila trgovine Apple Store

Europska komisija poslala je Appleu obavijest o utvrđenim činjenicama u kojoj je pojasnila zabrinutost u pogledu pravila trgovine App Store za pružatelje usluga streaminga glazbe.

Taj je postupovni korak uslijedio nakon obavijesti Komisije o utvrđenim činjenicama u kojoj je izneseno preliminarno stajalište Komisije da je Apple zloupotrijebio svoj vladajući položaj na sljedeći način: i. nametanje vlastite tehnologije plaćanja unutar aplikacije za programere aplikacija za streaming glazbe („obveza IAP”) i ii. ograničavanje mogućnosti programera aplikacija da obavijeste korisnike iPhonea i iPada o alternativnim uslugama pretplate na glazbu („protu-usmjeravajuće obveze”).

U današnjoj obavijesti o utvrđenim činjenicama pojašnjava se da Komisija više ne zauzima stajalište o zakonitosti obveze iz IAP-a za potrebe ove protumonopolske istrage, nego se usredotočuje na ugovorna ograničenja koja je Apple nametnuo proizvođačima aplikacija.

Komisija preliminarno smatra da su protu-usmjeravajuće obveze društva Apple nepravedni uvjeti trgovanja kojima se krši članak 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije („UFEU”). Konkretno, Komisija je zabrinuta da protu-usmjeravajuće obveze koje je Apple nametnuo programerima aplikacija za internetski prijenos glazbe sprječavaju te programere da informiraju potrošače o tome gdje se i kako mogu pretplatiti na usluge streaminga po nižim cijenama.

Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
28. veljače 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj