Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Protekcionizam u porastu, pokazuje izvješće Komisije o preprekama trgovini i ulaganju

Tijekom 2016. stvoreno je 36 novih prepreka trgovini. To je povećanje od ukupno 10 posto, čime se ukupni broj prepreka trgovini popeo na 372. Navedene bi prepreke mogle utjecati na izvoz EU-a, čija trenutna vrijednost iznosi približno 27 milijardi...

Prepreke u trgovanju i ulaganjima

U cijelom svijetu zabilježene 372 trgovinske prepreke, što je porast od 10 % u odnosu na 2016.

Europski izvoznici prijavili su 2016. desetpostotno povećanje trgovinskih prepreka. Krajem prošle godine na snazi su bile 372 trgovinske prepreke u više od 50 trgovinskih odredišta diljem svijeta. U 2016. uvedeno je 36 novih prepreka, koje bi mogle utjecati na izvoz EU-a, čija je trenutačna vrijednost 27 milijardi EUR.

Prema danas objavljenom Izvješću Europske komisije o preprekama trgovini i ulaganjima, Komisija je prošle godine uklonila čak 20 različitih prepreka europskom uvozu zahvaljujući učinkovitoj strategiji za pristup tržištu.

Komentirajući izvješće, povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: „Jasno se primjećuje da je pošast protekcionizma u porastu i to utječe na europska poduzeća i radnike. Zabrinjavajuće je što najveći broj trgovinskih prepreka primjenjuju zemlje iz skupine G20. Na skorašnjem sastanku na vrhu u Hamburgu EU će pozvati čelnike zemalja skupine G20 da prijeđu s riječi na djela i kažu „ne” protekcionizmu. Europa neće samo mirno gledati i neće oklijevati upotrijebiti sva raspoloživa sredstva ako se zemlje ne budu pridržavale pravila.”

Izvješća o preprekama trgovini i ulaganjima objavljuju se svake godine od početka gospodarske krize 2008. Ovogodišnje izdanje u potpunosti se temelji na konkretnim pritužbama koje su Komisiji uputila europska poduzeća. Pritužbe se odnose na širok raspon proizvoda, od prehrambeno-poljoprivrednog sektora do brodogradnje.

Članice skupine G20 prednjače u pogledu broja uvedenih prepreka uvozu. Rusija, Brazil, Kina i Indija na vrhu su popisa. Većina novih protekcionističkih mjera 2016. zabilježena je u Rusiji i Indiji te Švicarskoj, Kini, Alžiru i Egiptu.

Komisija snažno brani europska poduzeća od sve većeg broja protekcionističkih mjera. Njezini su napori 2016. rezultirali opipljivim rezultatima. Komisija je uspjela uspostaviti uobičajene trgovinske uvjete u 20 različitih predmeta, što je utjecalo na izvoz EU-a u vrijednosti od 4,2 milijarde EUR. Južna Koreja, Kina, Izrael i Ukrajina među zemljama su u kojima je EU bio najuspješniji u uklanjanju prepreka.

Nedavne mjere EU-a najviše su koristile sektoru hrane i pića, automobilskom sektoru i sektoru kozmetičkih proizvoda EU-a. Primjerice, kao rezultat intervencije EU-a Kina je suspendirala zahtjeve za označivanje koji bi inače utjecali na izvoz kozmetičkih proizvoda EU-a u vrijednosti od 680 milijuna EUR; Koreja je pristala uskladiti svoja pravila o veličini automobilskih sjedala s međunarodnim pravilima, a Izrael je omogućio poduzećima iz cijelog EU-a da zatraže odobrenje za stavljanje na tržište i izvoze svoje farmaceutske proizvode.

Sve je to bilo omogućeno učinkovitom suradnjom Komisije, država članica EU-a i predstavnika europskih poduzeća u okviru strategije EU-a za pristup tržištu te poboljšanim odnosima s trgovinskim partnerima na temelju nedavnih trgovinskih sporazuma EU-a.

Strategija za pristup tržištu ključni je dio napora koje EU ulaže kako bi se europskim poduzećima omogućili najbolji uvjeti za izvoz diljem svijeta te kako bi se osiguralo učinkovito izvršenje međunarodnih trgovinskih pravila.

Izvješće se ne odnosi na mjere trgovinske zaštite. Antidampinške i antisubvencijske pristojbe, koje se uvode u skladu sa zahtjevima WTO-a, služe kao alati za ponovno uspostavljanje poštenih uvjeta trgovanja. EU-u i mnogim njegovim partnerima služe za osiguravanje ravnopravnih uvjeta tržišnog natjecanja.

Pojedinosti

Datum objave
26. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj