Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. lipnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Jačanje dugoročnog proračuna Unije

Komisija predlaže jačanje dugoročnog proračuna Unije kako bi se mogla suočiti s najhitnijim izazovima.

Proračun Europske unije za Hrvatsku

Europska unija suočava se s nizom novih i neočekivanih izazova još od donošenja višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) u 2020. Odmah nakon kraja jedne od najdubljih svjetskih gospodarskih kriza u više od stoljeća, brutalna invazija Rusije na Ukrajinu imala je goleme humanitarne, gospodarske i proračunske posljedice.

Migracije su se povećale nakon pandemije, što opterećuje prihvatne i integracijske kapacitete država članica. U okviru novog pakta o migracijama i azilu Unija i države članice preuzimat će nove odgovornosti, što podrazumijeva dodatne troškove.

Naglo ubrzanje inflacije i kamatnih stopa utjecalo je na proračun Unije, među ostalim zbog naglog povećanja troškova financiranja u okviru instrumenta NextGenerationEU.

Nakon niza poremećaja u globalnom lancu opskrbe Unija radi na povećanju svoje otvorene strateške autonomije. Potrebna su znatna ulaganja kako bi se potaknula dugoročna konkurentnost u tehnologijama koje su ključne za vodeći položaj Europe.

U okviru svojih trenutačnih granica, proračun Unije potaknuo je snažan odgovor Unije iskorištavanjem ograničenih ugrađenih fleksibilnih mogućnosti i opsežnim reprogramiranjem. Rješavanje tih višestrukih izazova dovelo je do iscrpljenja sredstava proračuna Unije, što je smanjilo kapacitet proračuna Unije za rješavanje čak i najhitnijih izazova.

Današnjim se prijedlozima nastoje osigurati ciljana povećanja u ograničenom broju prioritetnih područja politika kako bi proračun Unije mogao nastavio ostvarivati najvažnije ciljeve.

Više: Jačanje dugoročnog proračuna Unije

Proračun Unije bio je ključan za oporavak Unije od pandemije te je istodobno podupirao zelenu i digitalnu transformaciju i dugoročnu otpornost. Proračun Unije također je monetarni izraz bezuvjetne potpore Ukrajini. Zbog višestrukih izazova proteklih godina iscrpljena je njegova fleksibilnost i sposobnost reagiranja na buduće krize. Želimo li se i dalje oslanjati na njega, moramo djelovati odmah. Današnja predložena revizija realističan je i ciljani korak naprijed.

Johannes Hahn, povjerenik za proračun i administraciju, 20. lipnja 2023.

Pojedinosti

Datum objave
20. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj