Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. srpnja 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Program Obzor 2020. financirat će istraživanja migracija

Program rada za 2017. za Obzor 2020 predstavljen 25. srpnja 2016. ukazuje da će se sljedeće godine u istraživanja i inovacije uložiti 8,5 milijardi eura.

20160726_obzor2020.png

Europska komisija ažurirala je program rada za 2017. za Obzor 2020., EU-ov program za istraživanja i inovacije. Među važnim je novostima uvrštavanje otvorenih istraživačkih podataka u sve nove pozive na podnošenje prijedloga u okviru programa Obzor 2020. Za projekte koji se financiraju u okviru programa besplatan internetski pristup znanstvenim podacima postat će pravilo te će se takvim slobodno dostupnim znanstvenim postignućima potaknuti konkurentnost jer će se omogućiti brže inoviranje i suradnja. Programom se reagira i na aktualna događanja: jača se istraživanje migracija. Kao odgovor na migracijsku krizu, dodijelit će se sredstva za nova istraživanja usmjerena na razumijevanje migracija, no i na razvoj djelotvornih politika za upravljanje priljevom migranata i njihovu integraciju u društvo i gospodarstvo.

Mogućnosti financiranja koje nudi program rada izravno su usklađene s deset prioriteta Komisije te strateškim prioritetima povjerenika Moedasa.

Obzor 2020. raspolaže proračunom od gotovo 77 milijardi eura tijekom sedam godina, a tijekom 2017. iz tog će se programa podržati niz transverzalnih inicijativa: „Industrija 2020. u kružnom gospodarstvu“ (325 milijuna eura) za razvoj snažnih i održivih gospodarskih sustava, „Zelena vozila“ (133 milijuna eura), „Pametni i održivi gradovi“ (115 milijuna eura) za bolju integraciju ekoloških, prometnih, energetskih i digitalnih mreža u urbana okruženja u EU-u, „Tehnologije i standardi za automatsku vožnju“ (više od 50 milijuna eura) te „Internet stvari“ (37 milijuna eura) za poticanje širenja digitalnih tehnologija u Europi.

Objavljene su dodatne informacije o ažuriranom programu rada, memorandum, informativni članak o novim migracijskim temama i infografika o otvorenim podacima

Pojedinosti

Datum objave
25. srpnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj