Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. svibnja 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Proglašenje 21. svibnja Europskim danom mreže Natura 2000

"Europski dan mreže Natura 2000. način je na koji odajemo priznanje ovoj jedinstvenoj mreži i njezinoj vrijednosti za ljude i naše gospodarstvo. Smatram da je ova mreža od više od 27 000 zaštićenih područja na više od milijun četvornih kilometara...

Natura 2000

Građanska inicijativa koja je započela u okviru projekta LIFE u Španjolskoj financiranog sredstvima EU-a postala je službeni Europski dan. Na svečanosti održanoj 15. svibnja 2017. povjerenik za okoliš Karmenu Vella, predsjednica Odbora za okoliš Europskog parlamenta Adina-Ioana Valean, prvi potpredsjednik Odbora regija Karl-Heinz Lambertz te zamjenik stalnog predstavnika Malte Neil Kerr potpisali su zajedničku izjavu o proglašenju 21. svibnja Europskim danom mreže Natura 2000., koji će se svake godine obilježavati diljem Europe.

Dan posvećen zaštiti prirode već će se ove godine diljem Europe obilježavati na stotinama lokalnih događanja i aktivnosti umrežavanja.

Proglašenjem Europskog dana mreže Natura 2000. Europska komisija ispunila je svoje prvo obećanje iz novog Akcijskog plana za prirodu, ljude i gospodarstvo. On je donesen 27. travnja, nakon detaljne evaluacije Direktive o pticama i Direktive o staništima. Među četiri prioritetna područja navedena u tom planu je bolja komunikacija i informiranje uključivanjem građana, dionika i zajednica.

15. svibnja je započelo i novo natjecanje za Europsku nagradu Natura 2000. To je još jedna inicijativa Komisije za nagrađivanje izvrsnosti u upravljanju mrežom i njezinom promicanju te za jačanje svijesti o mreži Natura 2000. i njezinim koristima za europske građane. Dobitnici nagrade u šest kategorija bit će proglašeni sljedeće godine na Europski dan mreže Natura 2000.
Osim što pridonosi očuvanju europske prirodne baštine, mreža ima i udjel od 1,7 do 2,5 % u BDP-u EU-a zahvaljujući pružanju usluga ekosustava, kao što su skladištenje ugljika, pročišćavanje vode, oprašivanje i turizam.

Kontekst

Dvije direktive EU-a o zaštiti prirode (Direktiva o pticama (1979.) i Direktiva o staništima (1992.)) temelj su politike EU-a o biološkoj raznolikosti. Nad njima je provedena „provjera prikladnosti” koja je u okviru Komisijina Programa za primjerenost i učinkovitost propisa (REFIT) dala opću evaluaciju njihove učinkovitosti i djelotvornosti. U provjeru prikladnosti bili su uključeni svi dionici, pri čemu je mobilizirano više od 550 000 građana koji su izrazili potporu tim direktivama putem javnog savjetovanja Komisije, što je rekordan odaziv. Komisijini zaključci o provjeri prikladnosti Direktive o pticama i Direktive o staništima objavljeni su 16. prosinca 2016.
Program LIFE instrument je EU-a za financiranje u području zaštite okoliša i klimatskih aktivnosti. Opći je cilj programa LIFE doprinijeti provedbi, ažuriranju i razvoju ekoloških i klimatskih politika i zakonodavstva sufinanciranjem projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Pojedinosti

Datum objave
21. svibnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj