Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak5. prosinca 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Privremeni dogovor o održivijim i kružnijim proizvodima koji se mogu popraviti

Komisija pozdravlja privremeni dogovor o održivijim i kružnijim proizvodima koji se mogu popraviti.

Eko oznaka

Komisija pozdravlja privremeni dogovor postignut prošle noći između Europskog parlamenta i Vijeća o Uredbi o ekološkom dizajnu za održive proizvode. Time će se pridonijeti tome da održivi proizvodi postanu nova norma u EU- u jer će trajati dulje, učinkovitije upotrebljavati energiju i resurse, lakše popravljati i reciklirati, sadržavati manje zabrinjavajućih tvari i uključivati više recikliranog sadržaja. Poboljšat će se i ravnopravni uvjeti za održive proizvode na unutarnjem tržištu EU-a i ojačati globalna konkurentnost poduzeća koja nude održive proizvode.

Održivi proizvodi kao standard

Novi zakon temeljit će se na postojećoj Direktivi o ekološkom dizajnu kojom se već gotovo 20 godina uspješno potiče poboljšana energetska učinkovitost proizvoda u EU-u. Time će se omogućiti postupno utvrđivanje zahtjeva u pogledu svojstava i informacija za ključne proizvode koji se stavljaju na tržište EU-a.

Komisija će donijeti i redovito ažurirati popis proizvoda utvrđenih na temelju temeljite analize i kriterija koji se posebno odnose na ciljeve EU-a u području klime, okoliša i energetske učinkovitosti. Na taj će način Komisija osigurati predvidljivost i transparentnost u pogledu toga koji će proizvodi biti obuhvaćeni. Prednost će se dati proizvodima s velikim učinkom, uključujući tekstil (posebno odjeća i obuću), namještaj (uključujući madrace), željezo i čelik, aluminij, gume, boje, maziva i kemikalije, kao i proizvode povezane s energijom, IKT proizvode i drugu elektroniku.

 

Jedinstveno tržište naš je najbolji alat za povećanje održivosti diljem EU-a. Danas postignutim dogovorom osigurat će se jednaki uvjeti za održive proizvode na tržištu EU-a i povećati konkurentnost europske industrije, među ostalim na globalnoj razini. U digitalnoj putovnici za proizvode upotrebljavaju se digitalne inovacije kako bi se poboljšao pristup građana informacijama i olakšale provjere usklađenosti nepoštenih proizvoda koji ulaze na tržište EU-a. To je pozitivan korak prema održivijoj i gospodarski stabilnijoj budućnosti EU-a.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište - 5. prosinca 2023.

 

Priopćenje za tisak na hrvatskom jeziku

Pojedinosti

Datum objave
5. prosinca 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj