Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. siječnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pristup kvalitetnoj vodi za piće zahvaljujući kohezijskoj politici

Europska komisija danas je odobrila ulaganje veće od 128 milijuna eura iz Kohezijskog fonda u nadogradnju infrastrukture za vodoopskrbu te prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u aglomeraciji Split-Solin.

Pristup vodi

Zahvaljujući tom projektu 4000 stanovnika dobit će pristup kvalitetnoj vodi za piće, a za 25 000 stanovnika osigurat će se adekvatan sustav za pročišćavanje otpadnih voda.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Voda je jedan od naših najdragocjenijih resursa i svi bi trebali imati jednak pristup čistoj vodi za piće. Zahvaljujući ovom ulaganju EU-a stanovnici Hrvatske učinkovitije će iskorištavati izvore vode, čime će se postići visoka kvaliteta vode za piće i bolje pročišćavanje otpadnih voda. U konačnici, time će se smanjiti onečišćenje mora i podzemnih voda. Osim prednosti za okoliš, nadogradnja vodne infrastrukture donijet će i poticaj lokalnom gospodarstvu: pomoći će privući veći broj turista na to područje, na kojem je glavna gospodarska aktivnost turizam. Provedbom tog projekta vodna infrastruktura aglomeracije Split-Solin uskladit će se s direktivama EU-a o vodi, vodi za piće i komunalnim otpadnim vodama.

Za više informacija: Stefan De Keersmaecker– Tel.: +32 229 84680, Sara Soumillion - Tel.: +32 229 67094

Pojedinosti

Datum objave
3. siječnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj