Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. lipnja 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Priprema za proslavu Europskog tjedna programiranja 2019.

Sedmo izdanje Europskog tjedna programiranja održava se od 5. do 20. listopada 2019. Nastavnici, treneri i organizatori aktivnosti moći će prije ovog događaja iskoristiti nove prilike za obuku i resurse za učenje kako bi doprijeli do većeg broja...

Europski tjedan programiranja 2019.

Europski tjedan programiranja znatno će povećati potporu za organizatore aktivnosti u 2019. Da bi se pripremili za vrhunac kampanje od 5. do 20. listopada 2019., treneri, nastavnici i zaljubljenici u programiranje dobit će nove materijale za učenje, nastavne planove i internetsku obuku kako bi njihovi satovi programiranja bili aktivniji i zabavniji.

Prvo će se u razdoblju od 3. do 26. lipnja održati prvi Masivni uvodni otvoreni internetski tečaj u Europskom tjednu programiranja. Ovaj kratki petosatni masivni otvoreni internetski tečaj otvoren je nastavnicima svih predmeta koji žele naučiti više o integraciji računalnog razmišljanja i programiranja u svoje učionice. Na masivnom otvorenom internetskom tečaju nastavnici će dobiti inovativne ideje, besplatne materijale za obuku i druge resurse koji će im pomoći u organiziranju aktivnosti tijekom Tjedna programiranja, čime se povećava angažman učenika i njihova motivacija za učenjem. Za sudjelovanje na ovom tečaju nije potrebno prethodno iskustvo u programiranju.

Potom će se od 9. do 12. srpnja održati Ljetna škola Europskog tjedna programiranja koja okuplja odabrane osnovnoškolske nastavnike voditelje (podučavatelje koji djeluju kao multiplikatori na lokalnim i regionalnim razinama). Ovim jedinstvenim pilot-projektom obukeosnažit će se osnovnoškolski nastavnici voditelji tako što će im se pružiti alati, praktične radionice i resursi za obuku kako bi u svojim učionicama mogli učinkovito programirati, istovremeno razvijajući i primjenjujući inovativne pristupe poučavanju kako bi povećali znanje i motivaciju učenika. Program tečaja temelji se na ekskluzivnom nastavnom planu tečaja Osnove informatike sa stranice code.org i metodologiji Europskog tjedna programiranja.

Treće, 16. rujna započet će Detaljni masivni otvoreni internetski tečaj za nastavnike svih predmeta koji će trajati pet tjedana. Na ovom masivnom otvorenom internetskom tečaju nastavnici će poboljšati svoje razumijevanje programiranja i računalnog razmišljanja, čime će unaprijediti i svoje pedagoške kompetencije i prakse. Na tečaju će se ponuditi niz aktivnosti za učionicu i resursa povezanih s jezikom Scratch, razvojem aplikacija, popravljanjem, izradom i robotikom. S pomoću ovih besplatnih materijala za obuku nastavnici će usvojiti vještine i dobiti samopouzdanje potrebno za učinkovitu provedbu aktivnosti programiranja u učionici te za sudjelovanje u Europskom tjednu programiranja. Tečaj će se nastaviti na Masivni uvodni otvoreni internetski tečaj u Europskom tjednu programiranja pa će nastavnici koji su već završili ovaj tečaj moći izravno pristupiti Detaljnom masivnom otvorenom internetskom tečaju.

2,7 milijuna sudionika u 2018.

Europski tjedan programiranja temelji se na rastućoj mreži od približno 80 nacionalnih ambasadora volontera, 42 koordinatora iz nacionalnih ministarstava obrazovanja i 28 nastavnika voditelja. Njihov doprinos bio je ključan za uspjeh Tjedna programiranja 2018. na kojem je sudjelovalo više od 10 % škola iz EU-a i sa zapadnog Balkana te koji je obuhvatio više od 2,7 milijuna sudionika na gotovo 44 000 događaja.

Cilj je u svim zemljama EU-a i zapadnog Balkana imati koordinatore iz ministarstava obrazovanja i nastavnike voditelje. Poziv za nastavnike voditelje još je otvoren u nekoliko zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Španjolska, Švedska i Kosovo) u kojima su potrebni dodatni nastavnici voditelji.

Da bi u 2019. mogao sudjelovati još veći broj ljudi, web-mjesto Europskog tjedna programiranja ažurira se važnim stavkama kako bi se pružili sveobuhvatni alati, informacije i resursi za učenje i poučavanje na 29 jezika koji su trenutačno dostupni na tom web-mjestu.

Za više informacija o Europskom tjednu programiranja i planiranim aktivnostima u 2019. i u daljnjim godinama obratite se svojim lokalnim ambasadorima Europskog tjedna programiranja ili Europskoj komisiji na infoatCodeWeek [dot] eu (info[at]CodeWeek[dot]eu).

Pojedinosti

Datum objave
3. lipnja 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj