Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. veljače 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Pripravnost za Brexit: Komisija jača aktivnosti informiranja poduzeća iz EU-a o carinskoj pripravnosti u slučaju Brexita bez dogovora

Europska komisija danas je pojačala aktivnosti informiranja poduzeća iz EU-a o carinama i neizravnom oporezivanju, npr. PDV-a, u slučaju Brexita bez dogovora s obzirom na rizik da Ujedinjena Kraljevina 30. ožujka ove godine napusti EU bez dogovora ...

20160624_uk-eu-flags.jpg

Danas pokrenuta kampanja informiranja dio je stalnih Komisijinih priprema za slučaj da Ujedinjena Kraljevina Europsku uniju napusti bez dogovora, u skladu sa zaključcima Europskog vijeća (članak 50.) iz prosinca 2018. u kojima se poziva na jačanje pripravnosti za sve scenarije. Svrha je kampanje pridonijeti informiranju poduzeća koja planiraju nastaviti poslovanje s UK-om nakon 30. ožujka o mjerama koje trebaju poduzeti kako bi osigurala prijelaz sa što manje poremećaja. Ako se žele izbjeći poremećaji poslovanja u EU-u, iznimno je važno pripremiti se na činjenicu da će Ujedinjena Kraljevina postati treća zemlja.

Povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici izjavio je: S obzirom na to da je rizik od istupanja Ujedinjene Kraljevine bez dogovora sve veći što se bliži 29. ožujka, Europska komisija i nacionalna carinska tijela ulažu velike napore kako bi bili spremni uvesti provjere i kontrolu protoka robe između EU-a i UK-a. Riječ je o ključnoj mjeri zaštite naših potrošača i našeg unutarnjeg tržišta. Puno toga ovisi o mogućnostima poduzeća koja posluju s UK-om da se upoznaju s najnovijim carinskim propisima koji će se primjenjivati od prvog dana izlaska UK-a bez dogovora. Ne smijemo gubiti vrijeme, a Komisija želi pomoći kampanjom informiranja.

Cilj je današnje kampanje podići razinu osviještenosti poslovne zajednice EU-a, posebno malih i srednjih poduzeća.
Kako bi se pripremila za scenarij „bez dogovora” i nastavila poslovati s Ujedinjenom Kraljevinom, ta bi poduzeća trebala:

  • procijeniti imaju li potrebnu tehničku i kadrovsku sposobnost za provedbu carinskih postupaka i pravila, npr. o „povlaštenim pravilima o podrijetlu”.
  • planirati pridobivanje različitih carinskih odobrenja i registracija radi lakšeg poslovanja ako je UK dio njihova lanca opskrbe.
  • stupiti u kontakt s nacionalnim carinskim tijelima i informirati se o drugim pripremnim radnjama koje bi mogla poduzeti.

Danas je objavljen paket materijala s jednostavnim kontrolnim popisom u 5 točaka i pregledom nužnih koraka. Materijali za kampanju dostupni su na svim jezicima EU-a.
Iako se ukupni učinak scenarija „bez dogovora” ne može ublažiti, današnjom kampanjom nastoje se nadopuniti napori za informiranje poduzeća u EU-u na nacionalnoj razini i uspostaviti komunikacija s poduzećima u EU-27 koje taj scenarij pogađa.
Pripreme u državama članicama, uz potporu Komisije, napreduju kako bi se osigurala spremnost nacionalne carinske infrastrukture i logistike za djelovanje u slučaju Brexita bez dogovora.

Pojedinosti

Datum objave
18. veljače 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj