Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Priče vrijedne pričanja: prijave za nagradu Lorenzo Natali za područje medija otvorene do 28. travnja

Nagrada nosi ime bivšeg potpredsjednika Europske komisije Lorenza Natalija, koji je znatno pridonio promicanju i unapređenju europskih razvojnih politika.

Priče vrijedne pričanja: prijave za nagradu Lorenzo Natali za područje medija otvorene do 28. travnja

Danas se otvaraju prijave za nagradu Lorenzo Natali za područje medija, vodeću nagradu EU-a za novinarstvo. Novinari se mogu prijaviti tako da do 28. travnja u ponoć pošalju svoje priče koje ispunjavaju uvjete.

Nagradom se odaje priznanje i počast radu novinara iz cijelog svijeta koji pišu o najvažnijim globalnim pitanjima.

Europska komisija poziva novinare koji izvješćuju o temama nejednakosti, iskorjenjivanja siromaštva, održivog razvoja, okoliša, bioraznolikosti, klimatske politike, digitalizacije, radnih mjesta i zapošljavanja, obrazovanja i razvoja vještina, migracija, zdravstvene skrbi, mira, demokracije i ljudskih prava da se prijave putem interneta.

Izvjestitelji mogu poslati pisane, audiovizualne ili multimedijske radove u jednoj od sljedećih kategorija:

  • međunarodna nagrada: za reportažu koju je objavila medijska kuća sa sjedištem u jednoj od partnerskih zemalja Europske unije
  • europska nagrada: za reportažu koju je objavila medijska kuća sa sjedištem u Europskoj uniji
  • nagrada za najboljeg mladog novinara: za reportažu novinara mlađeg od 30 godina u trenutku objave koju je objavila medijska kuća sa sjedištem u bilo kojoj od zemalja koje ispunjavaju uvjete za dodjelu međunarodne ili europske nagrade.

Prijaviti se mogu reportaže na bilo kojem jeziku, ali uz njih treba biti priložen prijevod na jedan od jezika natječaja: engleski, francuski, španjolski, njemački ili portugalski.

Detaljne informacije o uvjetima dostupne su ovdje.

Odabir pobjednika

Pobjednike u svim kategorijama odabrat će žiri sastavljen od međunarodno poznatih novinara i predstavnika glavnih nevladinih organizacija iz cijelog svijeta.

Pobjednici će dobiti po 10 000 eura. Dobitniku nagrade za najboljeg mladog novinara ponudit će se i suradnja s medijskim partnerom.

Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrade Lorenzo Natali u Bruxellesu u drugom dijelu 2023.

Kontekst

Nagrada nosi ime bivšeg potpredsjednika Europske komisije Lorenza Natalija, koji je znatno pridonio promicanju i unapređenju europskih razvojnih politika. Zadnjih trideset godina njegov duh živi kroz nagradu kojom se odaje priznanje novinarima čije reportaže potiču na promjene. Europska komisija dodjeljuje nagradu Lorenzo Natali od 1992.

Prijašnji pobjednici navedeni su na internetskim stranicama nagrade.

Više informacija

Za ovogodišnju nagradu Lorenzo Natali za područje medija možete se prijaviti ovdje.

Internetske stranice nagrade Lorenzo Natali za područje medija

Glavna uprava za međunarodna partnerstva

Izjave

Nagrada Lorenzo Natali za područje medija priznanje je kvalitetnom novinarstvu i važnoj ulozi novinara u našim društvima. Njihove reportaže omogućuju nam bolje razumijevanje svijeta koji nas okružuje. One ukazuju na strukturne probleme i često su prvi korak prema ispravljanju nepravdi. Pozivam sve novinare koji se zalažu za održiv razvoj da se prijave i pridruže nam se u odavanju priznanja pričama koje zaista vrijedi ispričati.

Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva

Pojedinosti

Datum objave
9. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj