Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

PREUZMIMO ODGOVORNOST ZA ZAŠTITU SVOJIH INTERESA I NAČINA ŽIVOTA

Zajednička sigurnost nadilazi mogućnosti pojedinačnih država – za učinkovitu europsku obrambenu politiku potreban je dogovor i usuglašena stajališta. , Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Prenosimo iz medija...

Brano Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Još nedavno većina nas smatrala je naše europsko okruženje sigurnim, a naša svakodnevnica nije bila opterećena pretjeranim razmišljanjem o tome hoće li odlazak na koncert s prijateljima, posjet omiljenom sajmu ili korištenje javnog prijevoza biti opasno po život. Nažalost, zbog terorističkih napada te sukoba na vanjskim granicama i u susjedstvu Unije postali smo svjesni da se stvari brzo mijenjaju i da se s tim pojavama moramo suočiti na što djelotvorniji način. Zaštita naših interesa i europskog načina života naša je odgovornost, stoga europska obrambena i sigurnosna politika mora očvrsnuti. Jer, iako je Europa prvenstveno „meka“ sila – sila diplomacije, konstruktivnog razgovora i kontinuirane potpore zemljama u krizi – “ni najsnažnije 'meke' sile ne mogu dugoročno opstati bez određenih integriranih obrambenih kapaciteta“, kako to u svojim političkim smjernicama istaknuo predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Europski fond za obranu – akcijski plan obrane
Europska unija zasniva se na suverenitetu država članica u pitanjima obrane, no u tom području postoji puno prostora za bolje funkcioniranje. Na sastanku na vrhu u Bratislavi u rujnu 2016. čelnici 27 država članica zaključili su kako “EU svojim građanima mora jamčiti ne samo mir i demokraciju, već i sigurnost“. S obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije u susjedstvu Europe, Europska komisija smatra da je sazrelo vrijeme za bitno unapređenje sigurnosne i obrambene politike Europske unije.
Upravo zbog toga 7. lipnja, uoči Europske konferencije na visokoj razini o obrani i sigurnosti, koja će se održati 9. lipnja u Pragu, Komisija pokreće Europski fond za obranu, najavljen u studenome 2016. u okviru Europskog akcijskog plana obrane.

Maksimalna učinkovitost
Odluke o ulaganjima u obrambene kapacitete i dalje su u rukama država članica, a proračun EU-a ne može zamijeniti proračune država članica za obranu. Međutim, budući da države članice počinju povećavati svoje proračune za obranu te s obzirom na komplementarne i zajedničke aktivnosti s NATO-om, EU može pridonijeti učinkovitijem korištenju tih sredstava. Procjenjuje se da se zbog nedostatka suradnje među državama članicama u području obrane i sigurnosti godišnje gubi od 25 do 100 milijardi eura. S 80 posto javne nabave te više od 90 posto istraživanja i tehnologije upravlja se na nacionalnoj razini. Udruživanjem javne nabave moglo bi se uštedjeti čak 30 posto godišnjih troškova povezanih s obranom.
Komisija očekuje da će postupna razrada svih poticajnih mjera imati pozitivan učinak i na šire europsko gospodarstvo jer je u europskoj obrambenoj industriji izravno i neizravno zaposleno oko 1,4 milijuna stručnjaka.
Osnivanjem Europskog fonda za obranu – ali i poticanjem inovacija u tom području – Komisija prvenstveno želi stvoriti uvjete za maksimalnu učinkovitost u obrambenom i sigurnosnom sektoru, pogotovo u razvoju inovativnih i konkurentnih tehnologija.
Sigurnost građana Europske unije nije pitanje jednoga grada ili države: zajednička sigurnost nadilazi mogućnosti i resurse svake pojedinačne države članice, pa su nam radi veće učinkovitosti potrebni i sveobuhvatan dogovor i usuglašena djelovanja.

Rješavanje problema na izvorištu
Uz neminovnu potrebu jačanja unutarnje sigurnosti i obrane na vanjskim granicama, Unija će i dalje djelovati na probleme na izvorištu – podupiranje mira u svijetu, prvenstveno u zemljama u susjedstvu Unije i u Africi, i dalje će biti jedan od prioriteta EU-a.
Mi, države članice Europske unije, zajedno smo najveći donator razvojne pomoći na svijetu, odnosno za razvojnu suradnju izdvajamo više nego cijeli svijet zajedno. To je nešto što treba stalno ponavljati i isticati. Europskim planom za vanjska ulaganja svi mi dodatno pridonosimo održivom razvoju u susjedstvu i u Africi, svjesni kako suživot u miru uz ostalo ovisi i o gospodarskoj stabilnosti države. Samo je na taj način moguće stvoriti uvjete u kojima građani samostalno određuju svoje navike i uvažavaju različitosti drugih. Taj cilj nadilazi same granice Unije i postaje globalan, a to je ono čemu trebamo težiti.

Pojedinosti

Datum objave
6. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj