Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. svibnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pregovarači Europske unije dogovorili se o programu WiFi4EU

Europski parlament, Vijeće i Komisija postigli su politički dogovor o programu WiFi4EU i njegovom financiranju koji podržava uvođenje besplatnogn Wi-Fija za građane i posjetitelje u javnim prostorima diljem Europe, kao što su parkovi, trgovi, javne...

Besplatan Wi-Fi

Europski parlament, Vijeće Europske unije i Europska komisija postigli su sinoć (29. svibnja 2017.) politički dogovor o programu WiFi4EU i njegovom financiranju koji podržava uvođenje besplatnogn Wi-Fija za građane i posjetitelje u javnim prostorima diljem Europe, kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstvene ustanove i muzeji.

Povezivost koja bi koristila svakome znači da ne bi trebalo biti bitno gdje živite ili koliko zarađujete. Stoga danas predlažemo da se do 2020. u središtu javnog života svakog sela i grada u Europi osigura besplatan pristup bežičnom internetu.” Jean-Claude Juncker, Govor o stanju Unije, rujan 2016.

Početni proračun programa WiFi4EU iznosi 120 milijuna EUR za razdoblje 2017. – 2019. Njime će se poduprijeti postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života.

Politički sporazum uključuje predanost triju institucija kako bi se osigurao ukupan iznos od 120 milijuna eura za financiranje opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 6000 do 8000 općina u svim državama članicama. Posebni izvori financiranja bit će dovršeni u tijeku zakonodavne rasprave o pregledu aktualnog Višegodišnjeg financijskog okvirnog programa. Lokalne uprave i samouprave moći će se prijaviti za financiranje nakon što se sustav aktivira.

Program WiFi4EU bit će otvoren za subjekte koji pružaju javne usluge, a to su najčešće lokalne općine, knjižnice, zdravstvene ustanove itd. Iz njega će se financirati oprema i troškovi postavljanja (točke za pristup internetu), a lokalni će subjekti plaćati za povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme.

Lokalna će se tijela poticati na razvoj i promicanje svojih digitalnih usluga u područjima kao što su e-vlada, e-zdravstvo i e-turizam.

Pojedinosti

Datum objave
30. svibnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj