Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. rujna 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Predstavništvo Europske komisije obilježilo sa Zagrepčanima Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti koji se u Hrvatskoj i Zagrebu obilježava od 2003. godine ove je godine bio usmjeren na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište – koji su mahom bili zastupljeni u simboličnoj povorci...

Europski tjedan mobilnosti 2018.

Zagrebačka špica protekle je subote bila u znaku Europskog tjedna mobilnosti koji se održao pod motom Kombiniraj i kreni! s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti korištenja alternativnih sredstava kretanja u urbanim sredinama. Središnji dio događanja – povorku pješaka, biciklista, rolera, vozača romobila i osoba s tjelesnim invaliditetom centrom grada predvođenu voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Brankom Baričevićem, podržali su i Sandi Cenov, Maja Bajamić, Katarina Strahinić i Mia Dimšić, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Europski tjedan mobilnosti koji se u Hrvatskoj i Zagrebu obilježava od 2003. godine ove je godine bio usmjeren na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište – koji su mahom bili zastupljeni u simboličnoj povorci centrom Zagreba. „Građani su svakim danom sve svjesniji potrebe očuvanja okoliša, vlastitog zdravlja ali i važnosti sigurnosti u prometu pa posežu za različitim alternativama osobnim vozilima. U neku ruku alternative osobnim vozilima postaju dio nove urbane kulture u našim gradovima. Građani sebi prisvajaju nazad gradska središta i gradske ulice pa će se sve više govoriti o proširenju pješačkih zona i biciklističkih infrastruktura kao i o daljnjem razvijanju inovativnih koncepata javnog prijevoza“ rekao je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević.

Mnogobrojni su pješaci, biciklisti, roleri, vozači romobila na električni pogon, osobe s tjelesnim invaliditetom kroz mimohod centrom metropole poručili jasno „Za život s manje automobila“! Naime, uz središnje događanje na Europskom trgu u Zagrebu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, održan je i Dan bez automobila pri čemu je centar grada bio zatvoren za osobna vozila. Time se ovom inicijativom, koja se svake godine održava od 16. do 22. rujna, želi potaknuti europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te poziva stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila.

„Grad Zagreb već 12 godina ostvaruje i realizira niz projektnih aktivnosti vezanih uz promicanje ekološki prihvatljivih načina ponašanja s posebnim naglaskom na promjene navika naših sugrađana glede kretanja, načina prijevoza, prometne buke i gužvi“ poručila je zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, Olivera Majić.

Uz Zagreb, Europski tjedan mobilnosti pod motom Kombiniraj i kreni! podržalo je još 11 domaćih gradova - Belišće, Grad Drniš, Jastrebarsko, Koprivnica, Kutina, Labin, Mursko Središće, Osijek, Pula, Rijeka, Sutivan, Varaždin, Zadar.

Mia Dimšić pjesmom oduševila posjetitelje

Posjetitelji su uživali u bogatom zabavno-edukativnom programu pod palicom voditelja Ivana Vukušića, unatoč ne baš naklonjenim vremenskim prilikama. Na poligonima su isprobali alternativne načine prijevoza, a sudionici programa - Hrvatska liječnička komora, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo unutarnjih poslova - Policijska uprava zagrebačka, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Savez društva distrofičara Hrvatske, ZET, Nextbike, Segway City Tour Zagreb, Pedicab Zagreb, Greyp Bikes, škola rolanja SkiBoo, Run Croatia, E.V.A. Blue e-scooteri – prezentirali su mnogobrojne prednosti alternativnih načina kretanja, kako po zdravlje i kvalitetu života, tako i po okoliš.

Posebna je poslastica bila glazbenica i kantautorica Mia Dimšić koja je izvedbom hitova Život nije siv, Kiša, Budi mi blizu i drugih okupila monogobrojne obožavatelje...

Europski tjedan mobilnosti ugostio je članove plesne skupine Nikoline koji su kroz plesni performans pokazali kako osobe s invaliditetom otkrivaju pokret plesom. Posebna su atrakcija bili profesionalni biciklisti čiji je performans - Box jump demo - BMX show ostavio mnoge bez daha! Mate Rimac s tvrtkom Greyp Bikes predstavio je inovativne bicikle na električni pogon, a tvrtka Run Croatia upoznala je posjetitelje s novom aplikacijom - GO:COIN@GLOOK! koja će građane motivirati na aktivni život i sustav nagrađivanja. Kretanje (hodanje, trčanje ili vožnja biciklom) se pretvara u virtualnu valutu, a korisnici Go:Coin aplikacije skupljene novčiće pretvaraju u kupone ili vauchere za kupnju unutar Go:Coin partnerske mreže...

Dječji zborovi Zagrebački anđeli te Kikići i Genijalci razveselili su svojim razigranim nastupima i odrasle i djecu, koja su uživala i u zanimljivoj predstavi o ponašanju u prometu, u izvedbi Ministarstva unutarnjih poslova - Policijske uprave zagrebačke. Roditelji su se s dječicom okušali i u Skiboo školi rolanja, a o prednostima ovog kao i drugih alternativnih načina kretanja koji iziskuju tjelesnu aktivnost informirali su ih stručnjaci Hrvatske liječničke komore, savjetujući o pravilnoj prehrani i mjereći indeks tjelesne mase. Mnogobrojni su Zagrepčani, ali i turisti uživali u vožnji turističkim vlakom ZET-a, i to jedinstvenom rutom kroz centar i Gornji Grad, osmišljenoj u povodu Europskog tjedna mobilnosti.

Pojedinosti

Datum objave
24. rujna 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj