Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. srpnja 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Predsjednik Juncker na konferenciji za medije nakon 18. sastanka na vrhu EU-a i Kine

Na jutrošnjoj konferenciji za medije nakon 18. sastanka na vrhu EU-a i Kine predsjednik Juncker izjavio je da je svojim kineskim kolegama prenio ozbiljnu zabrinutost EU-a glede prekomjernih kapaciteta u proizvodnji čelika.

20160713_juncker-china-summit.jpg

„Riječ je o vrlo ozbiljnom problemu za Europu i Europljane koji je u prošlosti prouzročio velike gubitke radnih mjesta u Europi“, izjavio je i naglasio da se u rješavanju tog aktualnog problema u Kini moraju primjenjivati tržišna pravila.

Kao konkretan rezultat rasprava s kineskim kolegama predsjednik Juncker istaknuo je da su se dvije strane dogovorile o osnivanju dvostrane radne skupine o čeliku koja će pratiti prekomjerne kapacitete i provjeravati što Kina poduzima na njihovu rješavanju.

Riječ je o „nekoj vrsti čelične platforme između Kine i Europske unije kako bi se održale rasprave i pratile odluke vezane uz prekomjernu proizvodnju čelika“, izjavio je predsjednik.

Kada je riječ o statusu tržišnog gospodarstva, predsjednik Juncker istaknuo je da će se EU pridržavati svojih međunarodnih obveza te da radi na izradi procjene učinka posljedica na sve države članice EU-a.

Komisija će donijeti odluku tek nakon dovršetka tog postupka. Sastanak na vrhu između EU-a i Kine održava se tek nekoliko tjedana nakon što su Europska komisija i visoka predstavnica donijele Zajedničku komunikaciju o elementima nove strategije EU-a za Kinu


.

Izjave predsjednika Junckera i Tuska s konferencije za medije na engleskom jeziku

Izjava nakon sastanka na vrhu EU-a i Kine

Pojedinosti

Datum objave
13. srpnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj