Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Predsjednica von der Leyen u Indiji: jačanje strateškog partnerstva

S obzirom na njihovu veličinu, gospodarske rezultate i energetske potrebe, Indija i Europska unija ključni su sudionici tranzicije u održiviju i zeleniju budućnost.

Predsjednica von der Leyen u Indiji: jačanje strateškog partnerstva

Europska unija i Indija ojačat će svoje partnerstvo i produbiti bilateralnu suradnju s naglaskom na održavanju globalnog poretka utemeljenog na pravilima, podupiranju gospodarskog oporavka, borbi protiv klimatskih promjena i planiranju digitalne tranzicije. To je potvrđeno u nedjelju i ponedjeljak tijekom posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen New Delhiju, gdje se sastala s predsjednikom Indije Ramom Nathom Kovindom i održala opsežne razgovore s premijerom Narendrom Modijem.

Predsjednica von der Leyen i premijer Narendra Modi dogovorili su osnivanje zajedničkog Vijeća za trgovinu i tehnologiju, koje će se baviti ključnim trgovinskim, gospodarskim i tehnološkim izazovima te unapređivanjem suradnje u tim područjima.

Dogovorili su se i da će nastaviti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Unije i Indije te započeti pregovore o sporazumu o zaštiti ulaganja i sporazumu o oznakama zemljopisnog podrijetla. Prvi krug pregovora održat će se u lipnju.

„Danas poduzimamo korake za produbljivanje strateških veza s Indijom u području trgovine, pouzdane tehnologije i sigurnosti, posebno s obzirom na izazove koje predstavljaju konkurentski modeli upravljanja. To će nam pomoći da diversificiramo i osiguramo lance opskrbe, povećamo gospodarske prilike za svoja poduzeća i građanima omogućimo znatne koristi”, izjavila je predsjednica von der Leyen i napomenula da Unija i Indija žele brzo sklopiti sva tri sporazuma.

Indija je ključan strateški partner Europske unije. Unija je Indiji treći po veličini trgovinski partner i drugo po veličini izvozno odredište. Osim toga, Unija je jedan od najvećih ulagača u Indiji, ali, kako je istaknula predsjednica von der Leyen, i dalje postoji velik neiskorišteni potencijal.

Unijina strategija Global Gateway pruža nove mogućnosti za suradnju i ulaganja u sigurnu i održivu infrastrukturu u Indiji i okolnoj regiji.

S obzirom na njihovu veličinu, gospodarske rezultate i energetske potrebe, Indija i Europska unija ključni su sudionici tranzicije u održiviju i zeleniju budućnost. Predsjednica von der Leyen predložila je jačanje suradnje na ostvarivanju ambicioznih ciljeva dekarbonizacije, osobito uz intenzivniji zajednički rad u području solarne energije i bližu suradnju u sektoru zelenog vodika.

Predsjednica von der Leyen posjetila je sjedište Međunarodnog saveza za solarnu energiju, jedne od vodećih indijskih inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena, i sastala se s glavnim direktorima indijskih i europskih energetskih poduzeća. 

Izjavila je sljedeće: „Indija i Unija vrlo slično pristupaju borbi protiv klimatskih promjena. Na oba mjesta solarna energija imat će odlučujuću ulogu u ostvarenju ciljeva na putu prema nultoj neto stopi emisija. Ulaganja u to zapravo su ulaganja u našu sigurnost. Svaki kilovat naše solarne energije, energije vjetra, hidroenergije ili energije iz biomase smanjuje našu ovisnost o fosilnim gorivima iz inozemstva.”

Osim toga, predsjednica je posjetila Institut za energiju i resurse (TERI), gdje se sastala s mladim studentima i klimatskim aktivistima, i nano-biotehnološki centar TERI-Deakin te se sastala s Indijkama koje drže vodeće položaje i indijskim poduzetnicama.

Geopolitička konferencija Raisina Dialogue

Predsjednica von der Leyen održala je uvodni govor na ovogodišnjoj geopolitičkoj konferenciji Raisina Dialogue, u kojem se osvrnula na aktualnu situaciju, konkretno na posljedice pandemije bolesti COVID-19, tranziciju na čistu energiju i digitalnu tranziciju, Kinu te posebno rusku agresiju nad Ukrajinom i njezine globalne posljedice. 

Izjavila je sljedeće: „Ishod Putinova rata neće odrediti samo budućnost Europe, nego će znatno utjecati i na indo-pacifičku regiju i ostatak svijeta. I indo-pacifičkoj regiji i Europi jednako je važno da se poštuju utvrđene granice te da se odbace sfere utjecaja. Želimo pozitivnu viziju mira i prosperiteta u indo-pacifičkoj regiji.”

Više informacija

Uvodni govor predsjednice von der Leyen na konferenciji Raisina Dialogue

Zajedničko priopćenje za medije o pokretanju Vijeća EU-a i Indije za trgovinu i tehnologiju

Izjava predsjednice von der Leyen i indijskog premijera Modija

Izjava o razgovorima između Björna Seiberta, predstojnika kabineta predsjednice von der Leyen, i članova indijske vlade

Uvodne riječi predsjednice von der Leyen na Institutu za energiju i resurse

Govor predsjednice von der Leyen u Međunarodnom savezu za solarnu energiju

Informativni članak: Odnosi EU-a i Indije

Informativni članak: Partnerstvo za povezivanje EU-a i Indije

Pojedinosti

Datum objave
26. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj