Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen pohvalila je zakletvu Joea Bidena kao poruku nade za svijet koji čeka da se SAD vrati u društvo prijateljskih zemalja

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, jutros je održala govor na plenarnoj raspravi Europskog parlamenta o inauguraciji novog Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i trenutačnoj političkoj situaciji. Pohvalila je zakletvu Joea...

eu-usa-relation.jpg

Predsjednica von der Leyen je izjavila sljedeće: Oduševljena sam što će se od prvog dana nove američke administracije Sjedinjene Američke Države ponovno pridružiti Pariškom sporazumu. To će biti odlična početna točka naše obnovljene suradnje.

Europa se također raduje što će se Sjedinjene Države pridružiti zajedničkom borbi protiv pandemije i osigurati cjepiva za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

Prisjećajući se šokantnih prizora rulje koja napada Capitol Hill, Predsjednica von der Leyen upozorila je da neke osobe u Europi mogu razmišljati na sličan način i pozvala na akciju kako bi se spriječilo širenje poruka punih mržnje i diskriminacije. Trebali bismo prizore iz SAD-a shvatiti kao upozorenje. Unatoč našem povjerenju u europske demokracije, slični događaji su mogući. I u Europi postoje skupine koje smatraju da su nepravednom položaju i koje su vrlo ljute. Moramo saslušati i pokušati ukloniti brige svih naših građana kao i opravdan strah da će ekonomski zaostati zbog pandemije. Moramo nametnuti demokratska ograničenja na neograničenu moć internetskih divova.

Predsjednica je naglasila važnost inovacija i prilika koje nude moderne tehnologije, no ne smijemo dopustiti da drugi odlučuju kako bismo trebali živjeti. Navela je nedavno predstavljeni Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnom tržištu kojima će se osigurati da utjecaj velikih internetskih platformi nad javnom raspravom podliježe jasnim principima, transparentnosti i odgovornosti te da su temeljna prava korisnika zaštićena. Predsjednica je također novoj administraciji SAD-a predložila da utvrdi zajednički globalni pristup. Zajedničkim snagama možemo stvoriti pravila za digitalnu ekonomiju na globalnoj razini. Od zaštite podataka i privatnosti do sigurnosti ključne infrastrukture. Skup pravila koji se zasniva na našim vrijednostima, ljudskim pravima, pluralizmu, uključivosti i zaštiti privatnosti.

Govor možete pogledati na EbS-u i pročitati ga na engleskom, francuskom, njemačkom i izvornu verziju.

Pojedinosti

Datum objave
20. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj