Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak24. svibnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Predsjednica von der Leyen obratila se Svjetskom gospodarskom forumu i naglasila potporu Ukrajini i sigurnost opskrbe hranom i energijom

Predsjednica von der Leyen pojasnila je da rat nije samo pitanje opstanka Ukrajine i europske sigurnosti. Ratom se dovodi u pitanje cijeli naš međunarodni poredak.

Predsjednica von der Leyen obratila se Svjetskom gospodarskom forumu i naglasila potporu Ukrajini i sigurnost opskrbe hranom i energijom

Predsjednica von der Leyen jutros je održala govor u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu. Ovogodišnjim sastankom dominira ruski rat protiv Ukrajine.

Predsjednica von der Leyen pojasnila je da rat nije samo pitanje opstanka Ukrajine i europske sigurnosti. Ratom se dovodi u pitanje cijeli naš međunarodni poredak. Predsjednica je opisala kako EU podupire Ukrajinu nametanjem dosad nezabilježenih sankcija Rusiji, predlažući makrofinancijsku pomoć Ukrajini u vrijednosti od 10 milijardi eura, a sada i platformu za obnovu koju će zajednički voditi Europska komisija i Ukrajina. Platforma poziva na doprinose međunarodnih financijskih institucija i zemalja kojima je stalo do budućnosti Ukrajine.

Predsjednica von der Leyen navela je i posljedice u pogledu opskrbe energijom na Europu, kao i hitnu potrebu za odbacivanjem ruskih fosilnih goriva i ubrzavanjem energetske tranzicije. Europski zeleni plan i REPowerEU načini su za ostvarenje tog cilja.

Nadalje, suradnjom s partnerima kao što su SAD i Kanada, EU će stvoriti pouzdanije i održivije lance za opskrbu energijom i nabavu sirovina. Naposljetku, predsjednica se također osvrnula na prijetnju koju rat predstavlja za sigurnost opskrbe hranom diljem svijeta. Rusija upotrebljava hranu kao oružje, kao što je učinila s energijom, zapljenom ukrajinskih žitarica i blokiranjem ključnih luka. EU radi na tome da se okrene globalnim tržištima, otvarajući putove solidarnosti koji povezuju ukrajinske granice s europskim lukama.

EU također podupire Afriku da postane manje ovisna o uvozu hrane. Predsjednica von der Leyen najavila je da surađuje s egipatskim predsjednikom El-Sisijem na rješavanju posljedica rata na sigurnost opskrbe hranom i rješenja za hranu u Europi i regiji.

Predsjednica je zaključila sljedeće: Vrijeme je da se okončaju nezdrave ovisnosti. Vrijeme je za stvaranje novih veza. Vrijeme je da se stari lanci zamijene novim odnosima. Suradnjom savladajmo golem izazov pred nama. U duhu Davosa. Govor možete pogledati i pročitati na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
24. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj