Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen na sastanku na vrhu čelnika o klimi u organizaciji predsjednika Bidena

U četvrtak je predsjednica von der Leyen sudjelovala na sastanku na vrhu čelnika o klimi čiji je domaćin bio predsjednik SAD-a Joe Biden.

Predsjednica von der Leyen na sastanku na vrhu čelnika o klimi u organizaciji predsjednika Bidena

Pozdravljajući povratak SAD-a u borbu protiv klimatskih promjena, predsjednica je izjavila: Moramo ojačati globalno jedinstvo oko ambicioznih novih ciljeva. Sljedeće desetljeće posljednja je prilika za našu klimu, a Pariški sporazum je polica osiguranja čovječanstva. Na konferenciji COP26 u Glasgowu moramo dokazati da smo to svi shvatili i da smo spremni za dodatne klimatske akcije. Znanost nam kaže da još nije prekasno, ali moramo pojačati naše napore.

Europa nastoji smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. i želi postati prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. Predsjednica von der Leyen istaknula je: Kako bismo spasili klimu, svijet mora biti na našoj strani. Sva velika gospodarstva moraju preuzeti odgovornost i prihvatiti tranziciju kao jedinstvenu priliku. Moramo zajednički postaviti nova globalna mjerila za klimatsku neutralnost. Surađujmo na zajedničkim akcijama za smanjenje emisija do 2030. To nas vodi k nultoj neto stopi emisija do 2050. To je ono što našem planetu treba.

Govor je dostupan na internetu na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a video je dostupan ovdje. Predsjednica von der Leyen jučer je razgovarala i o novom europskom Bauhausu.

U svojoj je poruci naglasila da pandemija nije umanjila najozbiljniji izazov s kojim je suočen naš planet, klimatskim promjenama. Želimo svima približiti europski zeleni plan uz pomoć novog europskog Bauhausa. Želimo dodati kulturnu dimenziju gospodarskoj i tehnološkoj preobrazbi.

Predsjednica je opisala kako novi europski Bauhaus crpi inspiraciju iz povijesnog pokreta razvijenog u Njemačkoj, istodobno integrirajući održivost, materijale s manje emisija ugljika i interdisciplinarnost, te je naglasila svoju želju da se proširi diljem svijeta. Pročitajte cijeli govor ovdje ili ga pogledajte ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
26. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj