Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen: Europa mora biti na pravednoj strani i na strani čovječnosti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jutros je na plenarnoj raspravi Europskog parlamenta govorila o programu aktivnosti portugalskog predsjedništva Vijeća.

Predsjednica Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu

Predsjednica von der Leyen je o sastanku na vrhu koji će se održati u svibnju izjavila: Naša trenutačna pravila temelje se na zastarjelim činjenicama. Više ne odražavaju brzinu i dinamičnost promjena u koje se upuštamo. Nakon što savladamo pandemiju, dok pripremamo potrebne reforme i ubrzavamo zelenu i digitalnu tranziciju, smatram da je vrijeme da promijenimo društvena pravila. Ta pravila moraju osigurati međugeneracijsku solidarnost, nagraditi poduzetnike koji se brinu za zaposlenike, fokusirati se na radna mjesta i stvaranje novih, staviti vještine, inovacije i socijalnu zaštitu na jednaku razinu.

Predsjednica je okupljenima naglasila zašto je ujedinjen europski pristup pandemiji bio najbolja opcija: Zajednički pristup cijepljenju svih 27 država članica najbolji je izbor. Zajedničkim radom Komisija je osigurala najveći portfelj cjepiva na svijetu.

Osiguranih 2,3 milijardi doza cjepiva više je no dovoljno na Europu i susjedne zemlje. Također je naglasila važnost potpore za cijepljenje u susjednim zemljama, od zapadnog Balkana, Istočnog partnerstva te naših afričkih partnera. Zbog toga Komisija predlaže Mehanizam EU-a za podjelu cjepiva. Time će se cjepiva slati izravno ili putem instrumenta COVAX u kojem je EU najveći donator. To nije samo stvar solidarnosti, već i zaštite naših interesa. Ovu pandemiju pobijedit ćemo samo zajednički. To vrijedi za naše zdravlje, ekonomije i opskrbne lance, kao i za naš geopolitički kredibilitet i utjecaj. Odlučna sam u tome da Europa bude na ispravnoj strani.

U ovoj utrci protiv vremena također je pozvala države članice da ubrzaju programe cijepljenja, podržavaju poduzeća koja proizvode cjepivo i prate najnovije mutacije virusa. Predsjednica je također ponovno naglasila potrebu za zaštitom jedinstvenog tržišta i otvorenim granicama i naglasila potrebu za zajedničkim pristupom testiranju, praćenju, putovanju i granicama na temelju prijedloga Komisije.

Govor možete pogledati ovdje ili pročitati ga na engleskom, francuskom, njemačkom ili u izvornoj verziji. Predsjednica je sudjelovala u konferenciji za medije s predsjednikom Europskom parlamenta Sassolijem i premijerom Costom u 13 sati koju možete pogledati na EbS-u.

Pojedinosti

Datum objave
20. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj