Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak23. siječnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica Komisije von der Leyen pozvala Bosnu i Hercegovinu da se usredotoči na reforme

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potaknula je Bosnu i Hercegovinu da ostvari veći napredak na putu te zemlje prema EU-u.

Predsjednica von der Leyen na sastanku  u Sarajevu 2024.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uputila je poziv Bosni i Hercegovini da se posveti provedbi reformi kako bi ostvarila značajan napredak na svom putu prema članstvu u Europskoj uniji. Ova potpora izražena je tijekom konferencije za medije u Sarajevu, zajedno s predsjedavateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, te premijerima Nizozemske i Hrvatske, Markom Rutteom i Andrejem Plenkovićem. Von der Leyen istaknula je kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine unutar Europske unije, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Posebno se osvrnula na postignuća u području demokracije i vladavine prava ostvarena kroz prošlogodišnje reforme. Sada je ključno fokusirati se na daljnji napredak koji će imati pozitivan utjecaj na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, koji izražavaju snažno povjerenje u Europsku uniju.

Pozadina

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače 2016. Vijeće je 15. prosinca 2022. dodijelilo zemlji status kandidatkinje. Europska komisija u svojem je Izvješću o proširenju iz studenoga 2023. preporučila otvaranje pristupnih pregovora čim se postigne potrebna razina ispunjavanja kriterija za pristupanje. Iako je status kandidata donio određenu dinamiku, naglašena je potreba za daljnjim naporima kako bi se ostvario napredak prema punom članstvu u Europskoj uniji.

Dodatne informacije

Izjava predsjednice Komisije u Sarajevu (videozapis)

Cjelovita izjava

Izvješće za Bosnu i Hercegovinu (studeni 2023.): Pitanja i odgovori; Izvješće; Informativni članak.

Pojedinosti

Datum objave
23. siječnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj