Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. kolovoza 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jutros je razgovarala s libanonskim premijerom Hassanom Diabom

U ime EU-a izrazila je sućut i potporu libanonskom narodu koji se suočava s posljedicama strašne katastrofe koja je pogodila grad Bejrut, ali i cijelu zemlju.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jutros je razgovarala s libanonskim premijerom Hassanom Diabom

Predsjednica i premijer razgovarali su o pomoći koju je EU poslao i koju nudi. Više od stotine vatrogasaca osposobljenih za traganje i spašavanje, zajedno s vozilima, psima i hitnom medicinskom opremom, poslano je preko libanonskog Crvenog križa i drugih kanala. Ponuđeno je slanje dodatnih timova, osobito za otkrivanje kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih tvari, kao i vojnog plovila na koje može sletjeti helikopter za medicinsku evakuaciju, a nudi se i mogućnost slanja medicinske i zaštitne opreme.

Aktiviran je sustav satelitskog kartiranja u okviru programa Copernicus radi bolje procjene razmjera štete.

Komisija će usto osigurati više od 33 milijuna eura za hitne potrebe, medicinsku pomoć i opremu te zaštitu kritične infrastrukture. Osim toga, na temelju aktualne procjene humanitarnih potreba razmotrit će i daljnju potporu.

Razgovaralo se i o dugoročnoj potpori EU-a za proces obnove Libanona

Predsjednica Komisije istaknula je mogućnost mobilizacije stručnjaka i opreme koji mogu pomoći u procjeni razmjera štete te zbrinjavanju opasnih tvari kao što su azbest i druge kemikalije. Ta se pomoć može odnositi na civilnu infrastrukturu, ali i obnovu bejrutske luke.

Von der Leyen je naglasila da je Komisija spremna raditi na poboljšanju naših trgovinskih odnosa u ovim teškim vremenima, osobito u obliku daljnje povlaštene trgovine i olakšavanja carinskih postupaka.

Usto je ponudila pomoć EU-a u provedbi detaljne procjene potreba u svrhu obnove grada i oporavka zemlje te potporu u dijalozima s međunarodnim financijskim institucijama kako bi zemlja primila dodatnu ekonomsku potporu.

Predsjednica je izjavila da Europska unija pridaje velik značaj jedinstvu i stabilnosti Libanona, koji su važni ne samo za tu zemlju, nego i za cijelu regiju. Istaknula je da ovaj tragični trenutak za Libanon treba biti motiv da se sve političke opcije ujedine kako bi zajedno odgovorile na brojne izazove koji su pred tom zemljom. Europska unija podržat će Libanon u tom pothvatu.

Više informacija

Izjava Janeza Lenarčiča, povjerenika za upravljanje kriznim situacijama, o eksploziji u libanonskom glavnom gradu Bejrutu
Eurostat

Pojedinosti

Datum objave
6. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj