Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

[POZIV] EGSO-ova Nagrada za građansku solidarnost posvećene borbi protiv koronavirusa

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) poziva organizacije civilnog društva, privatna poduzeća i pojedince iz Europske unije i Ujedinjene Kraljevine da prijave svoje projekte na natječaj za ovu posebnu Nagradu za građansku solidarnost, koja je...

EGSO-ova Nagrada za građansku solidarnost posvećene borbi protiv koronavirusa

EGSO želi nagraditi čak 29 projekata čiji su pokretači pokazali dosad nezabilježenu hrabrost i solidarnost u borbi protiv bolesti COVID-19 i njezinih razornih posljedica.

Vrijednost svake nagrade je 10 000 eura, a nagrađeno će biti 27 projekata iz država članica, jedan projekt iz Ujedinjene Kraljevine te jedan projekt usmjeren na prekogranično ili europsko djelovanje.

Rok za prijavu je 30. rujna 2020. u podne (po briselskom vremenu). Svečanost dodjele nagrada održat će se u siječnju 2021. u Bruxellesu.

Prijaviti se mogu kandidati koji imaju boravište ili poslovni nastan u EU-u, ali i osobe, poduzeća i organizacije civilnog društva s boravištem odnosno sjedištem u Ujedinjenoj Kraljevini.

Svi prijavljeni projekti, uključujući one koje provode profitna poduzeća, moraju biti strogo neprofitni i ne smiju se financirati s više od 50 % javnih sredstava.

Inicijative moraju biti izravno povezane s COVID-om 19, konkretno s borbom protiv virusa ili prevladavanjem njegovih posljedica, a mogu biti ili već provedene ili u tijeku. Prihvatljivi su i projekti koji su pokrenuti prije izbijanja pandemije, ali su prilagođeni radi brze reakcije na nove izazove.

Detaljan opis zahtjevâ i elektronički obrazac za prijavu možete pronaći na stranicama www.eesc.europa.eu/civilsolidarityprize.

VIŠE O NAGRADI EGSO-a ZA GRAĐANSKU SOLIDARNOST

Ovogodišnje izdanje nagrade ima posebnu temu: Civilno društvo protiv COVID-a 19.

Posvećivanjem nagrade borbi protiv koronavirusa i nastojanjem da se dodijeli čak 29 nagrada, EGSO želi povećati vidljivost projekata i inicijativa s iznimnim doprinosom svladavanju krize uzrokovane COVID-om 19 i njezinih brojnih i ozbiljnih posljedica u svakoj državi članici i Ujedinjenoj Kraljevini.

Pozivanjem kandidata iz Ujedinjene Kraljevine na sudjelovanje, EGSO želi pokazati da smo svi zajedno u istoj situaciji i da ne namjerava prekinuti veze s civilnim društvom u toj bivšoj državi članici, već da, naprotiv, želi održavati bliske odnose.

EGSO, tijelo EU-a koje predstavlja glas nevladinih organizacija, sindikata i organizacija poslodavaca na razini EU-a, želi na taj način odati počast europskoj solidarnosti i svima koji su boreći se protiv koronavirusa iskazali tu solidarnost svojom hrabrošću, predanošću i nevjerojatnim osjećajem odgovornosti.

Inicijative predložene za nagradu mogu obuhvaćati širok raspon tema, primjerice:

  • aktivnosti povezane sa zdravljem, zdravstvenom opremom, medicinskim uređajima, pomoći i skrbi;
  • privremene inicijative usmjerene na ublažavanje neposrednih učinaka krize uzrokovane koronavirusom i zadovoljavanje hitnih potreba ciljnih skupina;
  • posebne mjere za pomoć najugroženijim osobama, osobama u nepovoljnom položaju ili ranjivim skupinama (uključujući izbjeglice) kako bi ih se zaštitilo od same bolesti i ublažile posljedice krize;
  • inicijative povezane s položajem posebnih ciljnih skupina tijekom ograničenja kretanja;
  • inicijative usmjerene na svladavanje gospodarskih i profesionalnih posljedica zdravstvene krize;
  • inicijative kojima se podupire oporavak europskoga gospodarstva ili određenih sektora nakon pandemije;
  • inicijative usmjerene na poboljšanje sposobnosti reagiranja na slične krize u budućnosti.

Ovaj popis nije konačan.

Ljubazno vas pozivamo da potaknete organizacije civilnog društva, pojedince i privatna poduzeća u svojoj zemlji da se prijave za EGSO-ovu Nagradu za građansku solidarnost te da na taj način pomognete dragocjenim projektima da steknu priznanje.

Za dodatne informacije na raspolaganju vam stoji:

Odjel EGSO-a za medije – Laura Lui
laurairena [dot] luiateesc [dot] europa [dot] eu (subject: Prijava%20za%20EGSO-ovu%20Nagradu%20za%20gra%C4%91ansku%20solidarnost%20posve%C4%87ene%20borbi%20protiv%20koronavirusa) (laurairena[dot]lui[at]eesc[dot]europa[dot]eu)

@EESC_PRESS

Pojedinosti

Datum objave
24. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj