Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Povjerenica Malmström: "Minerali iz područja zahvaćenih sukobima uklanjanju se iz lanaca opskrbe"

"Vrlo mi je drago što smo pronašli ambiciozno i izvedivo rješenje kojim će se minerali iz područja zahvaćenih sukobima ukloniti iz lanaca opskrbe", izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström nakon glasovanja. "U trgovini se moraju uzeti u...

Cecilia Malmström

Povjerenica Malmström pozdravlja odobrenje Parlamenta za sprečavanje trgovine mineralima kojom se financiraju oružani sukobi

Zahvaljujući novim propisima prihodi neće ići u ruke pobunjeničkih skupina i trgovat će se uzimajući u obzir naše vrijednosti.

Europski parlament danas je uvjerljivom većinom glasova donio prijedlog o sprečavanju trgovine mineralima iz područja zahvaćenih sukobima.

Vrlo mi je drago što smo pronašli ambiciozno i izvedivo rješenje kojim će se minerali iz područja zahvaćenih sukobima ukloniti iz lanaca opskrbe, izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström nakon glasovanja. U trgovini se moraju uzeti u obzir naše vrijednosti, a današnja odluka Parlamenta izvrstan je primjer kako se to može postići.

Novim propisima osigurat će se da europska industrija upotrebljava minerale koji su dobiveni na odgovoran način kojim se ne šteti stanovnicima rudarskih regija te kojim se ne financiraju ratovi. Novom uredbom poboljšat će se teški životni uvjeti i smanjiti kršenja ljudskih prava, što je već predugo posljedica trgovine tim mineralima.

Zahvaljujući transparentnim i odgovornim lancima opskrbe prihodi neće ići u ruke pobunjeničkih skupina, nego će se upotrijebiti za ulaganja u škole i bolnice te za potporu uređenim državama kojima se upravlja na temelju vladavine prava. To će dovesti do povećanja kvalitete života – sukobi i teror zamijenit će se novim prilikama i nadom za budućnost. Osim toga, povećat će se gospodarski rast, kojim se najsiromašnijim regijama omogućuje održiv razvoj.

Pregovore o uredbi vodila je Komisija, a danas ju je izglasao Europski parlament. Njome se uvode propisi o dužnoj pozornosti za društva koja uvoze kositar, tantal, volfram i zlato. Ti metali i minerali upotrebljavaju se za proizvodnju proizvoda za svakodnevnu upotrebu, primjerice mobilnih telefona, automobila i nakita. Tim će propisima od 1. siječnja 2021. biti obuhvaćeno do 95 % uvoza. U međuvremenu Komisija i države članice surađivat će na uspostavi odgovarajućih struktura kako bi se osiguralo da se nova pravila provode u cijelom EU-u.

Uz te nove propise EU će uspostaviti i popratne mjere za potporu malim i srednjim uvoznicima te razvojnu pomoć za osiguranje djelotvornosti uredbe i njezina pozitivna učinka na terenu. Osim toga, EU potiče vlade afričkih, azijskih i drugih zemalja da minerale nabavljaju na odgovoran način te da eliminiraju alternativna tržišta za minerale iz područja zahvaćenih sukobima.

Uredba će stupiti na snagu nakon što je službeno donese Vijeće.

Pojedinosti

Datum objave
16. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj