Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. kolovoza 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Povjerenica Dalli prisustvuje ministarskoj konferenciji skupine G20 o jačanju položaja žena

U okviru borbe protiv rodne diskriminacije Komisija je u ožujku 2020. objavila Strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje 2020. – 2025., u kojoj se utvrđuju mjere za postizanje Unije ravnopravnosti.

Helena Dalli

Povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli prisustvuje ministarskoj konferenciji skupine G20 o jačanju položaja žena, koja danas započinje u Gandhinagaru u Indiji. Ministri i ministrice sudjelovat će u nizu rasprava o uključivom razvoju pod vodstvom žena i njegovoj ulozi u promicanju međugeneracijske transformacije.

Povjerenica Dalli danas će na sjednici dati ministarsku izjavu o važnosti obrazovanja u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) za žene i djevojčice. U suradnji s međunarodnim partnerima povjerenica će istražiti moguće mjere za uklanjanje prepreka rodnoj ravnopravnosti.

Povjerenica Dalli sastat će se 3. kolovoza s Marijom Helenom Guarezi, izvršnom tajnicom brazilskog Ministarstva žena, i Marthom Johannom Hammersma, glavnom tajnicom i vršiteljicom dužnosti zamjenika ministra u nizozemskom Ministarstvu obrazovanja, kulture i znanosti u. Povjerenica će se sastati i s turskim ministrom obitelji i socijalnih službi Özdemirom Göktatom kako bi raspravljali o zajedničkim obvezama u pogledu rodne ravnopravnosti.

U okviru borbe protiv rodne diskriminacije Komisija je u ožujku 2020. objavila Strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje 2020. – 2025., u kojoj se utvrđuju mjere za postizanje Unije ravnopravnosti. Europska komisija pokrenula je 8. ožujka 2023. i kampanju za borbu protiv rodnih stereotipa. Tom se kampanjom na razini EU-a suzbijaju stereotipi koji utječu i na muškarce i na žene u raznim aspektima njihova života, kao što su odabir karijere, podjela obiteljskih odgovornosti i donošenje odluka.

Teme ostalih sjednica tijekom dvodnevne konferencije bit će, među ostalim, žene i digitalne vještine, utjecaj klimatske krize na žene i žensko poduzetništvo. Fotografije sa sastanaka skupine G20 bit će dostupne ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
2. kolovoza 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj