Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Povezivanjem do zaštite bioraznolikosti diljem svijeta: Komisija želi okupiti što više pobornika očuvanja bioraznolikosti

Povodom Svjetskog dana divljih vrsta Komisija još jednom poziva sve svjetske institucije da budu javni zagovornici prirode i da pomognu potaknuti vlade da budu ambicioznije na ključnom 15. sastanku Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj...

Povezivanjem do zaštite bioraznolikosti diljem svijeta: Komisija želi okupiti što više pobornika očuvanja bioraznolikosti

Izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans izjavio je: Čovječanstvo uništava prirodu dosad nezabilježenom brzinom, zbog čega nam prijeti gubitak gotovo milijun vrsta, To izravno ugrožava naše zdravlje i dobrobit jer u potpunosti ovisimo o bogatoj mreži života na našem planetu. Moramo hitno ponovno uspostaviti ravnotežu u našem odnosu prema prirodi i zaustaviti gubitak bioraznolikosti Prvi je korak bolja informiranost i zato je rad koalicija kao što je „Ujedinjeni za bioraznolikost” ključan za budući oporavak našeg prirodnog okruženja.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: Na ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta i dok obilježavamo godinu dana od pokretanja globalne koalicije „Ujedinjeni za bioraznolikost”, želimo naglasiti koliko bismo mogli izgubiti u svijetu bez prirode. Stoga činimo sve što možemo kako bismo privukli što više partnera iz cijelog svijeta i pozivamo nacije da se pridruže koaliciji velikih ambicija uoči ključnog sastanka CoP 15.

Od pokretanja inicijative na Oceanografskom institutu Monaka prije točno godinu dana, 205 institucija iz 47 zemalja podržalo je zajedničku obvezu koalicije kojom se svi – od poduzeća do općina, od građana do vlada – pozivaju na djelovanje. Cilj je Komisije povećati broj organizacija koje sudjeluju u koaliciji na više od 500.

Zahvaljujući svojim zbirkama, obrazovnim programima i programima očuvanja vrsta i prirode, institucije koje sudjeluju u globalnoj koaliciji važni su ambasadori za informiranje javnosti o dramatičnim učincima smanjenja bioraznolikosti. Među partnerima u Europi nalaze se institucije kao što su prirodoslovni muzeji u Berlinu, Parizu, Beču i Madridu, rezervat biosfere delte Dunava u Rumunjskoj i nacionalni park jezera Kerkini u Grčkoj, botanički vrtovi u Portu, Rimu i Kopenhagenu te deseci zooloških vrtova i akvarija diljem EU-a, od Dublina do Rige, od Barcelone do Odensea i od Stuttgarta do Beauvala. Nakon brojnih zahtjeva istraživačke zajednice koalicija je otvorena i za istraživačke centre i sveučilišta, a prvo joj se pridružilo sveučilište u Bergenu u Norveškoj.

Na drugim kontinentima prvi su članovi koalicije nacionalni park Gorongosa u Mozambiku i 19 rezervata u 11 afričkih država, znanstveni muzej u Portoriku, zoološki vrt u Sao Paulu u Brazilu, centar za očuvanje bioraznolikosti u Angkoru u Kambodži i akvarij u Cape Townu u Južnoj Africi.

Koaliciju također podupire 36 organizacija među kojima su svjetska, europska i nacionalna udruženja zooloških i botaničkih vrtova, akvarija i muzeja, istraživačke organizacije, udruge lokalnih vlasti, društva za očuvanje prirode i nevladine organizacije.

Europska komisija prošle je godine u sklopu europskog zelenog plana donijela strategiju EU-a za bioraznolikost, čiji je cilj postići oporavak bioraznolikosti u Europi do 2030. Njome se EU obvezuje na uspostavu šire mreže zaštićenih područja na razini EU-a kojom će se učinkovito upravljati i koja će obuhvaćati 30 % kopna i 30 % mora, od čega će trećina biti strogo zaštićena. Komisija trenutačno izrađuje kriterije za smjernice za uspostavu tih područja. U strategiji se izražava i odlučnost Komisije da mobilizira sve instrumente vanjskog djelovanja i međunarodnih partnerstva kako bi se pridonijelo razvoju ambicioznog novog globalnog okvira UN-a za bioraznolikost. Komisija će pokretanjem brojnih mjera i inicijativa poduzeti daljnje korake u vezi sa svojom Strategijom za bioraznolikost. To će uključivati strategiju EU-a za šume, strategiju EU-a za tlo, akcijski plan za suzbijanje nezakonite trgovine divljom florom i faunom te pravno obvezujuće ciljeve obnove prirode.

Kontekst

Uoči konferencije CoP15 povećala se politička volja i čelnici su prošlog rujna prije prvog sastanka na vrhu o bioraznolikosti na marginama 75. Generalne skupštine UN-a donijeli izjavu u kojoj su se založili za zaštitu prirode. Dosad su se 84 zemlje i Europska unija obvezale da će u sklopu održivog razvoja nastojati zaustaviti gubitak bioraznolikosti do 2030.

Prošle su godine izazovi s kojima se čovječanstvo suočava zbog gubitka bioraznolikosti, klimatskih promjena i zagađenja još jednom istaknuti u novom izvješću Programa UN-a za okoliš naslovljenom „Making Peace with Nature” („Pomirenje s prirodom”), koji je sufinancirao EU.

Više informacija

Globalna koalicija „Ujedinjeni za bioraznolikost”

Popis institucija i organizacija koje sudjeluju u Koaliciji

Zainteresirane institucije mogu se obratiti na e-adresu ec-biodiversity-coalitionatec [dot] europa [dot] eu (ec-biodiversity-coalition[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Komunicirajte na društvenim mrežama s #UnitedforBiodiversity (na svim jezicima) i #CoP15

Čelnici preuzimaju obveze za zaštitu prirode

Pojedinosti

Datum objave
3. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj