Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. rujna 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Povezani i energetski učinkoviti prometni sustav: 5 milijardi eura za ključne infrastrukturne projekte

Projekti koji se financiraju u okviru ovog poziva pridonijet će stvaranju međusobno povezanog multimodalnog prometnog sustava za putnike i teret.

Povezani i energetski učinkoviti prometni sustav: 5 milijardi eura za ključne infrastrukturne projekte

Komisija je danas objavila poziv na podnošenje prijedloga pokrenut u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) u području prometa, kojim se stavlja na raspolaganje više od 5 milijardi eura za europsku prometnu infrastrukturu.

Sredstvima će se podupirati projekti u svim državama članicama EU-a u sklopu transeuropske prometne mreže (TEN-T), željezničkih mreža, unutarnjih plovnih putova, luka i cesta koje povezuju Europu. Ti će projekti pomoći EU-u da ostvari cilj europskog zelenog plana, odnosno smanjenju emisija nastalih u prometu za 90 % do 2050. Projekti kojima se jačaju koridori solidarnosti također će biti prihvatljivi.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Za projekte kojima će se povećati održivost naše prometne mreže stavljamo na raspolaganje više od 5 milijardi eura. S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, pozivom će se poduprijeti i projekti modernizacije graničnih prijelaza kako bi se olakšao prijevoz robe između EU-a i Ukrajine u sklopu koridora solidarnosti koji su ključni za ukrajinsko gospodarstvo.

U ovim teškim vremenima također je važna i učinkovita te dobro povezana europska infrastrukturna mreža. Projekti koji se financiraju u okviru ovog poziva pridonijet će stvaranju međusobno povezanog multimodalnog prometnog sustava za putnike i teret. Cilj je cjenovno pristupačna, pouzdana i učinkovita željeznička mreža, poboljšana plovidba unutarnjim plovnim putovima i infrastruktura u morskim lukama, uravnotežena povezanost različitih načina prijevoza te povećana automatizacija i interoperabilnost radi učinkovitije i sigurnije prometne mreže u cijelosti.

Pojedinosti

Datum objave
13. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj