Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Poljoprivreda: Oznake zemljopisnog podrijetla – europsko blago vrijedno 75 milijardi eura

U skladu sa studijom koju je danas objavila Europska komisija, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i pića, čija su imena zaštićena unutar Europske unije kao oznake zemljopisnog podrijetla (OZP) vrijedni su gotovo 75 milijardi eura.

Oznake zemljopisnog podrijetla

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je: Europske oznake zemljopisnog podrijetla odražavaju bogatstvo i raznolikost proizvoda koje naš poljoprivredni sektor nudi. Jasne su koristi za proizvođače. Mogu prodavati proizvode po višoj cijeni potrošačima koji traže autentične regionalne proizvode. Oznake zemljopisnog podrijetla ključna su sastavnica naših trgovinskih sporazuma. Zaštitom tih proizvoda diljem svijeta sprečava se zlouporaba naziva i štiti dobar ugled europskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i pića. Oznake zemljopisnog podrijetla štite lokalnu vrijednost na globalnoj razini.

Studija o nazivima proizvoda zaštićenih u okviru sustava kvalitete EU-a u svim državama članicama zaključuje da su prihodi od prodaje proizvoda sa zaštićenim nazivom u prosjeku dvostruko veći od prihoda za slične proizvode bez oznake. Na popis od 1470 zaštićenih proizvoda Komisija danas dodaje mađarski sir Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt. Nova oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) je usoljen, porozan sir proizveden od kravljeg mlijeka i poznat po intenzivnim aromatičnim mirisima jer zrije s pomoću jedinstvene flore. Više informacija potražite na stranicama o politici kvalitete i bazi podataka eAmbrosia.

Pojedinosti

Datum objave
20. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj