Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Poljoprivreda: Komisija odobrila nove oznake zemljopisnog podrijetla iz Francuske i Hrvatske

Europska komisija odobrila je zahtjev za upis proizvoda „Huile de noix du Périgord“ iz Francuske u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) i proizvoda „Rudarska greblica“ iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Poljoprivreda: Komisija odobrila nove oznake zemljopisnog podrijetla iz Francuske i Hrvatske

„Huile de NUIX du Périgord“ je djevičansko ulje dobiveno nakon prvog prešanja, i to isključivo mehaničkim postupkom. Glavna je karakteristika ulja upotreba visokokvalitetnih orašastih plodova tradicionalnih lokalnih sorti: Franquette, Marbot, Corne i Grandjean. Važan je element i proizvodnja ulja s dobrom aromatskom ravnotežom te prisutnim blagim i voćnim aromama.

„Rudarska greblica” je proizvod dobiven od pečenog, ručno valjanog, tankog tijesta te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva. „Rudarska greblica” je naziv dobila po tradicionalnom alatu zvanom „greblica”, kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma, jer je oblik kolača bio sličan obliku tog alata. „Rudarska greblica”, „zaštitni znak” mjesta Ruda i okolnih sela, doprinijela je razvoju turizma u tom području. Ti novi nazivi uvršteni su među 1507 već zaštićenih prehrambenih proizvoda navedenih u bazi podataka eAmbrosia. Više informacija možete pronaći na stranicama o sustavima kvalitete.

Pojedinosti

Datum objave
4. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj