Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pokupsko: hrvatska regija koja koristi održivu energiju

Još samo nekoliko dana do zatvaranja glasovanja za nagradu građana povodom Europskog tjedna održive energije! Jedan EU-ov projekt održivog korištenja energije – među devet finalista – dobit će tu uglednu nagradu na temelju glasova građana iz čitavog...

20160530_pokupsko-municipality.png

Pokupsko se ubrzano pretvara u uzor učinkovitog korištenja energije za Hrvatsku i za čitavu Europu. Pokupska regija 75 posto svojih potreba za energijom pokriva lokalno proizvedenom energijom, a cilj joj je tijekom sljedećih godina dosegnuti stopostotnu pokrivenost.

Priča započinje 2008. godine, kada je ta uglavnom poljoprivredna općina s pet tisuća stanovnika, kojih je svake godine bilo sve manje, postala zagovornik održivog razvoja i zaštite okoliša.

U okviru programa održivog korištenja energije duž 25 kilometara cesta ugrađena je LED rasvjeta, a u vrtiće i jaslice ugrađene su geotermalne toplinske pumpe. Na krovove zgrada lokalne uprave ugrađene su solarne PV ploče.

Za grijanje je izgrađeno inovativno komunalno postrojenje na biomasu. Njime se griju javne zgrade te neke komercijalne zgrade i kućanstva.

Zahvaljujući projektu smanjene su emisije stakleničkih plinova i ostvarena ušteda energije, a postignut je i pozitivan učinak na lokalnu zajednicu. Škole sada mogu izdvajati više sredstava za obrazovne aktivnosti, a pokrenute su i stipendije za djecu slabijeg imovinskog stanja u Pokupskom.

Planira se i izgradnja centra za učenje o održivom razvoju.

Europski tjedan održive energije 2016. održava se od 13. do 17. lipnja. Glasujte za svog favorita među europskim projektima održivog korištenja energije! Informirajte se o svih devet finalista koji kandidiraju za nagradu građana povodom Europskog tjedna održive energije i recite nam tko je vaš favorit. Požurite! Glasovanje je otvoreno do 5. lipnja.

Nagrada građana povodom Europskog tjedna održive energijeVideo zapis - Općina PokupskoPojedinosti

Datum objave
30. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj