Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pokrenuta platforma EU-a za dobrobit životinja

Europski povjerenik Vytenis Andriukaitis danas je službeno započeo prvi sastanak Platforme EU-a za dobrobit životinja. Platformu će činiti 75 predstavnika dionika, nevladinih udruga, znanstvenika, država članica, zemalja EGP-a (Europskoga...

Dobrobit životinja

Zašto Komisija pokreće platformu?

Prema istraživanju Eurobarometra iz ožujka 2016. apsolutna većina Europljana smatra da je zaštita dobrobiti životinja vrlo važna i željela bi da se poboljša dobrobit životinja koje su zaštićene.

Poboljšanje dobrobiti životinja nije samo pitanje zakonodavstva, a platforma nije forum za osmišljavanje novog zakonodavstva. Moto Strategije EU-a za dobrobit životinja dogovoren 2012. glasi: „Svatko je odgovoran”. Kako bi se postigli konkretni rezultati, neophodan su prvi korak međusobno razumijevanje i povjerenje među svim sudionicima te konkretna angažiranost svakog sudionika, a to su ujedno ključni ciljevi platforme.

Platformom se nastoji promicati dijalog između nadležnih tijela, poduzeća, civilnog društva i znanstvenika o pitanjima povezanima s dobrobiti životinja koja su bitna za građane EU-a.

Platforma će pomagati Komisiji u razvoju i razmjeni koordiniranih mjera za dobrobit životinja, s naglaskom na sljedećem:

  • bolja primjena propisa EU-a o dobrobiti životinja zahvaljujući razmjeni informacija, uspostavi najbolje prakse te izravnoj uključenosti dionika
  • razvoj i primjena dobrovoljnih obveza od strane poduzeća
  • promicanje normi EU-a za dobrobit životinja na svjetskoj razini.

Pitanja i odgovori na temu politike o dobrobiti životinja

Pojedinosti

Datum objave
6. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj