Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Podrška Ukrajini: globalna donatorska konferencija za izbjeglice i interno raseljene osobe u Varšavi 9. travnja 2022.

Donatorskom konferencijom zaključit će se šira kampanja na društvenim medijima koju su 26. ožujka pokrenule Europska komisija i kanadska vlada.

Podrška Ukrajini: globalna donatorska konferencija za izbjeglice i interno raseljene osobe u Varšavi 9. travnja 2022.

Kao znak priznanja ključne uloge Poljske u pružanju potpore osobama koje bježe od invazije na Ukrajinu, 9. travnja u Varšavi će se održati donatorska konferencija Stand Up For Ukraine (Podrška Ukrajini), u organizaciji predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Poljski predsjednik Andrzej Duda pridružit će se predsjednici von der Leyen, dok će premijer Trudeau sudjelovati na daljinu.

Donatorskom konferencijom zaključit će se šira kampanja na društvenim medijima koju su 26. ožujka pokrenule Europska komisija i kanadska vlada, u partnerstvu s međunarodnom organizacijom za zastupanje interesa Global Citizen

Cilj je kampanje prikupiti financijska sredstva i druge oblike potpore kako bi se odgovorilo na potrebe interno raseljenih osoba u Ukrajini i izbjeglica. Kampanja je odgovor na poziv za potporu koji je uputio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Interno je raseljeno 6,5 milijuna osoba. Unija je usto primila više od 3,8 milijuna izbjeglica. Poljska je primila više od 2,5 milijuna izbjeglica i ima važnu ulogu humanitarnog središta iz kojeg se Ukrajini šalje potpora iz cijele Europe.

Budući da se kraj sukoba ne nazire, neophodna su dodatna sredstva kako bi se odgovorilo na potrebe interno raseljenih osoba u Ukrajini i izbjeglica.

Kampanjom Stand Up For Ukraine nastoji se potaknuti vlade, institucije, umjetnike, poduzeća i pojedince da prikupe financijska sredstva i druge oblike potpore kako bi se odgovorilo na potrebe interno raseljenih osoba u Ukrajini i izbjeglica.

Kampanji su se već pridružili brojni umjetnici iz cijelog svijeta, među ostalim Bono, Madonna, Elton John, Miley Cyrus, Adam Lambert, Céline Dion i Alanis Morissette, a očekuje se da će se taj broj još povećati.

Kontekst

Kampanja Stand Up for Ukraine

Unija podupire Ukrajinu

Odgovor Kanade na rusku invaziju na Ukrajinu

Potpora Ukrajini – internetske stranice poljske vlade

Pojedinosti

Datum objave
4. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj