Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak21. lipnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Platforma MADE IN dobitnik Nagrade za europsku baštinu

Osmišljen 2014. od Umjetničke organizacije OAZA kao odgovor na propadanje malih obrta i radionica u Zagrebu, MADE IN debitirao je na izložbi BIO 50 u Ljubljani u organizaciji Muzeja arhitekture i dizajna.

Platforma MADE IN

 

 

Europska komisija i Europa Nostra objavile su danas dobitnike Europske nagrade za baštinu / Nagrade Europa Nostra 2023. Ove godine 30 izvanrednih postignuća iz područja baštine iz 21 države nagrađena su najvećim europskim priznanjem (pogledajte cijeli popis u nastavku). Među ovogodišnjim pobjednicima je i MADE IN: Crafts and Design Narratives, Austrija/Hrvatska/Slovenija/Srbija, europska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose koji su predani istraživanju baštine kroz suvremenu produkciju.

Žiri sastavljen od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe odabrao je 30 pobjednika nakon ocjenjivanja Povjerenstva za odabir, koje je odgovorno za razmatranje prijava što su ove godine podnijele organizacije i pojedinci iz 35 europskih zemalja.

Reagirajući na objavu pobjednika za 2023., Margaritis Schinas, potpredsjednik ‘Promoting our European Way of Life’, koji je trenutno zadužen za kulturu, izjavio je: „Sva pobjednička postignuća ovogodišnjih Nagrada za europsku baštinu / Nagrada Europa Nostra rezultat su izvanrednih vještina i predanosti, i kolektivnih i pojedinačnih, koji obuhvaćaju baštinska mjesta i tradicije diljem Europe. Odajući počast ovim postignućima, ponavljamo našu čvrstu predanost zaštiti zajedničke kulturne baštine, jer je od vitalnog značaja za naš osjećaj zajedništva kao građana i zajednica Europe”.

Cecilia Bartoli, svjetski poznata mezzosopranistica i predsjednica Europa Nostre, izjavila je: „Toplo čestitam ovogodišnjim dobitnicima Nagrade za europsku baštinu / Nagrade Europa Nostra na zasluženom priznanju. Oni su inspirativni primjeri koji uistinu doprinose izgradnji ljepše, održive i uključive Europe. Njihove uspješne priče pokazuju kako se teškoće mogu prevladati udruživanjem ekspertize, predanosti, kreativnosti i inovativnosti. Radujem se što ću ih osobno upoznati i proslaviti sve pobjednike na ceremoniji dodjele Nagrade za europsku baštinu u našem voljenom gradu svjetske baštine – Veneciji”.

Pobjednici će se proslaviti na svečanosti dodjele Nagrada za europsku baštinu 28. rujna u Palazzo del Cinema u Veneciji. Ovom prestižnom događaju prisustvovat će Cecilia Bartoli, predsjednica Europa Nostre. Očekuje se da će ovom događaju na visokoj razini prisustvovati i Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije. Tijekom svečanosti bit će proglašeni Grand Prix laureati i pobjednikPublic Choice nagrade, izabrani među ovogodišnjim pobjednicima te kojima će svakom biti dodijeljeno 10.000 €. Ceremonija će biti vrhunac Samita o europskoj kulturnoj baštini 2023, koji organizira Europa Nostra uz potporu Europske komisije, 27.-30. rujna u Gradu svjetske baštine - Veneciji.

Podržavatelji baštine i entuzijasti sada se pozivaju kako bi saznali više o pobjednicimate glasali online za onekoji će osvojiti nagradu Public Choice Award 2023, s pravom na novčanu nagradu od 10.000 €.

 

MADE IN: Crafts and Design Narratives, AUSTRIA/CROATIA/SLOVENIA/SERBIA

MADE IN je europska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose, koji su posvećeni istraživanju baštine kroz suvremenu produkciju. Višestrani pristup platforme obuhvaća istraživanje, mapiranje i arhiviranje lokalnih zanata, kao i suradničke programe zajedničkog stvaranja i inicijative za sudjelovanje u razmjeni znanja. MADE IN promovira neprocjenjivu ulogu obrta u oblikovanju lokalnih identiteta i osiguravanju održivosti zajednica.

Osmišljen 2014. od Umjetničke organizacije OAZA kao odgovor na propadanje malih obrta i radionica u Zagrebu, MADE IN debitirao je na izložbi BIO 50 u Ljubljani u organizaciji Muzeja arhitekture i dizajna. Ovo početno istraživanje postavilo je temelje za partnerstvo između šest organizacija: OAZA, Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu (Hrvatska), Muzej arhitekture i dizajna u Ljubljani (Slovenija), Obrtničko-trgovačkom društvu Werkraum Bregenzerwald (Austrija), te Nova Iskra i Mikser (Srbija).

Financiran kroz Mali program suradnje Kreativna Europa, projekt MADE IN trajao je od 2018. do 2021. godine. Dodatna potpora došla je iz javnih i privatnih izvora u četiri države, uključujući ministarstva kulture, a uspjehu su pridonijeli i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, Centar za kreativnost u Sloveniji, te razne druge zaklade.

Baveći se ključnim temama kao što su nano-turizam, održivost, materijali, resursi i zajednice, projekt je generirao uvide koji su usklađeni s prioritetima Europske komisije, uključujući europski Green Deal, A Europe Fit for the Digital Age i New European Bauhaus. Projekt je polučio raznovrsne rezultate, uključujući stvaranje novih proizvoda, knjige, web-stranice i putujuće izložbe. Projektna pionirska inicijativa, "Crafts and Design Narratives", prikazala je mapiranje obrtnika u regiji i omogućila visoko vrijednu razmjenu znanja između obrtnika i dizajnera.

MADE IN je dokaz snage suradnje i njezinog potencijala za povezivanje tradicionalnih zanata sa suvremenim dizajnom, njegujući živahan eko-sustav kreativnosti i baštine.

„Kroz učinkovito korištenje digitalne tehnologije, projekt MADE IN vješto prikazuje nematerijalnu baštinu zanatskih vještina. Web-stranica, promišljeno dizajnirana i laka za navigaciju, nudi obilje privlačnih informacija. Međutim, projekt nadilazi osobinu isključivo digitalnog alata jer potiče veze između obrtnika i suvremenih dizajnera. Naglasak je na nastavljanju i evoluciji dugovječnih tradicija, osiguravajući njihovu važnost za buduće generacije. S dugoročnom vizijom i snažnom motivacijom nastoji proširiti svoj doseg. Ova relativno nova mreža spremna je za rast, odražavajući njen napredan i inovativan pristup u raskrižju umjetnosti, obrta i dizajna”, naveo je žiri Nagrade.

„Ovaj pan-europski projekt ističe zajedničke niti našeg zanatskog nasljeđa, istodobno prihvaćajući regionalni karakter kroz blisku suradnju s lokalnim zajednicama. Međugeneracijski aspekt projekta je značajan, jer okuplja mlade dizajnere i iskusne obrtnike. To stvara vitalnu vezu između baštine i kreativnih industrija, obazirući se na društvene i komercijalne promjene, te prilike za održivi rast”, dodao je žiri.

Kontakt: Ivana Borovnjak | info@o-a-z-a.com | www.madein-platform.com

 

Od Norveške do Portugala, od Francuske do Ukrajine: ovo su dobitnici Nagrada za europsku baštinu / Nagrada Europa Nostra 2023[1]

Konzervacija i prilagođena upotreba

Steam Engine Brewery, Lobeč, ČEŠKA

Friluftsskolen Open-Air School, Copenhagen, DANSKA

Hôtel de la Marine, Paris, FRANCUSKA

Royal Gardens of Venice, ITALIJA

Museum of Urban Wooden Architecture, Vilnius, LITVA

Wit Stwosz Altarpiece in St. Mary’s Basilica, Kraków, POLJSKA

Mudéjar Ceilings of the Cathedral of Funchal, Madeira, PORTUGAL

Deba Bridge, Gipuzkoa, ŠPANJOLSKA

Ruins of the Monastery of San Pedro de Eslonza, Gradefes, ŠPANJOLSKA

 

IstraživanjeCitizens’ Engagement & Awareness-raising

Scientific-Archaeological Studies for the Preservation of Ererouyk, ARMENIJA/FRANCUSKA

Proto-Industrial Architecture of the Veneto in the Age of Palladio, ITALIJA

Safeguarding of the Artisanal Fishing Technique “Arte-Xávega”, PORTUGAL

 

Edukacija, obuka i vještine

MADE IN: Crafts and Design Narratives, AUSTRIJA/HRVATSKA/SLOVENIJA/SRBIJA

ACTA VISTA, Marseille, FRANCUSKA 

Carpenters without Borders, Paris, FRANCUSKA

National Centres for Restoration of Historic Vessels, NORVEŠKA

Pathfinders of the Waters, Danube Delta, RUMUNJSKA

 

Angažman građana i podizanje svijesti

Village Square Meer, Antwerp, BELGIJA

Budapest100, MAĐARSKA

Museum of Literature Ireland (MoLI), Dublin, IRSKA

Open for You, ITALIJA

ALMADA Project, Lisbon, PORTUGAL

Via Transilvanica, RUMUNJSKA

Un-archiving Post-industry, UKRAJINA

 

Šampioni baštine

Hambis Tsangaris, CIPAR

Sergio Ragni, ITALIJA

Cláudio Torres, PORTUGAL

Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO), UKRAJINA/MEĐUNARODNI PROJEKT

 

Nagrade Europa Nostra 2023. za izvanredne projekte iz Ujedinjenog Kraljevstva

Ove godine nagrade Europa Nostra dodjeljuju se dvama izvanrednim baštinksim projektima iz europske zemlje koja ne sudjeluje u programu EU Kreativna Europa.

Cleveland Pools, Bath, UJEDINJENO KRALJEVSTVO (Konzervacija i prilagođena upotreba)

MINIARE: The Art & Science of Manuscript Heritage, Cambridge, UJEDINJENO KRALJEVSTVO (Istraživanje)

 

Dva desetljeća prikazivanja izvrsnosti u europskoj baštini

Nagradu za europsku baštinu / Nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi udruga Europa Nostra. Već 21 godinu nagrade su ključni alat za prepoznavanje i promicanje višestruke vrijednosti kulturne i prirodne baštine za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš.

Nagrade ističu i ohrabruju izvrsnost najbolje prakse u baštini, Europu prekogranične razmjene znanja i povezivanja dionika baštine u šire mreže. Nagrade su donijele velike koristi pobjednicima, poput veće (među)nacionalne izloženosti, dodatnog financiranja i povećanog broja posjetitelja. Osim toga, nagrade među građanima Europe zagovaraju veću brigu za našu zajedničku baštinu. Za dodatne činjenice i podatke o nagradama posjetite web-stranicu nagrada.

Poziv za prijavu za izdanje nagrada 2024. je trenutno otvoren. Prijave se mogu podnijeti online putem www.europeanheritageawards.eu/apply. Pošaljite prijavu i podijelite svoje znanje!

 

Pozadina

Europa Nostra

Europa Nostra  je europski glas civilnog društva koji se zalaže za očuvanje i promicanje kulturne i prirodne baštine. To je pan-europska federacija nevladinih organizacija za baštinu, koju podržava široka mreža javnih tijela, privatnih tvrtki i pojedinaca, a uključuje preko 40 država. Najveća je i najreprezentativnija baštinska mreža u Europi, održava bliske odnose s Europskom unijom, Vijećem Europe, UNESCO-om i drugim međunarodnim tijelima. Osnovana 1963., Europa Nostra slavi svoju 60. obljetnicu ove godine.

Europa Nostra zaebno vodi kampanje za spašavanje ugroženih europskih spomenika, mjesta i krajolika kroz program 7 Most Endangered. Slavi i širi izvrsnost kroz Nagrade za europsku baštinu / nagrade Europa Nostra. Europa Nostra aktivno pridonosi definiranju i provedbi europskih strategija i politika vezanih uz baštinu, kroz participativni dijalog sa europskim institucijama i koordinacijom European Heritage Alliance.

Od 1. svibnja 2023. Europa Nostra vodi europski konzorcij koji je odabrala Europska komisija za pokrenuti pilot projekt European Heritage Hub. Europa Nostra je i službeni partner inicijative New European Bauhaus koji je razvila Europska komisija, a i regionalni je supredsjedatelj Climate Heritage Network.

Kreativna Europa

Kreativna Europa program je EU-a koji podupire kulturne i kreativne sektore, omogućujući im da unapređuju njihov doprinos europskom društvu, gospodarstvu i životnom okruženju. S proračunom od 2,4 milijarde eura za 2021-2027, podržava organizacije u području baštine, izvedbenih umjetnosti, likovnih umjetnosti, interdisciplinarnih umjetnosti, izdavaštvo, film, TV, glazbu i video-igre, kao i desetke tisuća umjetnika, kulturnih i audiovizualnih profesionalaca.

 

SAZNAJTE VIŠE:

Priopćenja na ostalim jezicima

O svakom pobjedniku:

Infromacije i komentari žirija

Video (visoke rezolucije)

Fotografije i e-banner (visoke rezolucije)

Web-stranice Kreativna Europa

Pojedinosti

Datum objave
21. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj

Kontakti

 

KONTAKTI ZA MEDIJE

Ime
Sonya Gospodinova
Organizacija
EUROPSKA KOMISIJA
E-adresa

Audrey Hogan, Programme Officer

Ime
Audrey Hogan, Programme Officer
Organizacija
EUROPA NOSTRA
E-adresa
Broj telefona
+31 70 302 40 52

Ime
Joana Pinheiro, Communications Coordinator
Organizacija
EUROPA NOSTRA
E-adresa
Broj telefona
+31 6 34 36 59 85