Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak25. travnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Platforma EU-a za energiju: Komisija objavljuje prvi poziv poduzećima za zajedničku nabavu plina

Nakon što mehanizam AggregateEU za zajedničku europsku potražnju pronađe odgovarajuće ponude međunarodnih opskrbljivača plinom, uključena poduzeća započet će pregovore s dobavljačima o ugovornim uvjetima za kupnju i isporuku plina.

Platforma EU-a za energiju: Komisija objavljuje prvi poziv poduzećima za zajedničku nabavu plina

Komisija danas pokreće prvi postupak koji europskim poduzećima omogućuje da svoje potrebe za nabavom plina prijave putem mehanizma AggregateEU kako bi se pripremila zajednička nabava plina na razini EU-a.Riječ je važnom koraku u pripremi EU-a za sljedeću zimu, odnosno koordiniranom i pravodobnom punjenju skladišta plina pri čemu se zajednički tržišni utjecaj koristi za pregovaranje boljih cijena s međunarodnim dobavljačima.

Registrirana poduzeća imaju tjedan dana, do 2. svibnja, da se odazovu na prvi poziv na agregiranje potražnje. Nakon podnošenja zahtjeva pojedinačnih poduzeća potrebne količine će se objediniti, a zatim će se na globalnom tržištu zatražiti ponude za opskrbu. Nakon što mehanizam AggregateEU za zajedničku europsku potražnju pronađe odgovarajuće ponude međunarodnih opskrbljivača plinom, uključena poduzeća započet će pregovore s dobavljačima o ugovornim uvjetima za kupnju i isporuku plina. Komisija neće imati nikakvu ulogu u pregovorima. Prvi ugovori o kupnji očekuju se prije ljeta.

U narednih 12 mjeseci redovito će se provoditi daljnji postupci nabave, i to svaka dva mjeseca. Poduzećima je i dalje otvorena mogućnost prijave na mehanizam AggregateEU. Trenutačno je registrirano 76 poduzeća, dok su druga u postupku prijave. Usto, 11 poduzeća spremno je posredovati kao središnji kupac ili zastupnik (vidjeti Pitanja i odgovore).

Države članice obvezale su se sudjelovati u agregiranju potražnje za najmanje 15 % svojih nacionalnih ciljeva za skladištenje plina, što odgovara oko 13,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Ciljevi skladištenja i zajedničke nabave plina dogovoreni su 2022. kao hitne mjere zbog ruskog korištenja opskrbe energijom kao oružja i nikad viših cijena energije uslijed ruske invazije na Ukrajinu. Svrha im je smanjiti nestabilnost cijena, omogućiti sigurnu i predvidljivu opskrbu energijom te iskoristiti zajednički tržišni utjecaj Europe. Kako bi se ostvario plan REPowerEU i diversificirala opskrba energijom u EU-u, ruski plin isključen je iz zajedničke nabave.

Kontekst

AggregateEU je mehanizam EU-a koji omogućuje agregiranje potražnje za plinom i zajedničku nabavu. Uspostavljen je kao glavna komponenta energetske platforme EU-a u njegovom nastojanju da izbjegne opskrbu ruskim plinom tako da ga zamijeni pouzdanijim alternativama. Cilj mu je osigurati dostatnu opskrbu plinom, a ujedno smanjiti rizik od međusobnog nadmetanja poduzeća na globalnom tržištu. Komisija je angažirala pružatelja usluga Prisma European Capacity Platform GmbH za uspostavu mehanizma za agregiranje potražnje i zajedničku nabavu putem sigurne internetske platforme. Platforma je dostupna poduzećima iz zemalja EU-a i ugovornih stranaka Energetske zajednice. Zasad su Ukrajina, Moldova i Srbija izrazile interes za sudjelovanje.

Energetska platforma EU-a uspostavljena je u travnju 2022. na temelju mandata Europskog vijeća radi diversifikacije opskrbe plinom i smanjivanja ovisnosti o ruskom plinu. U listopadu 2022. Europsko vijeće podržalo je zajedničku nabavu plina kako bi se olakšali pregovori s pouzdanim partnerima i pronašla uzajamno korisna partnerstva iskorištavanjem zajedničkog političkog i tržišnog utjecaja Unije.

Više informacija

Pitanja i odgovori

Platforma EU-a za energiju

AggregateEU

Plan REPowerEU

Izjave

„Danas poduzimamo velik korak kako bismo zajedničku nabavu plina na razini EU-a proveli u djelo. Energetska kriza naučila nas je da je EU uspješniji ako djeluje jedinstveno i solidarno. Omogućavanjem poduzećima iz EU-a da objedine nabavu plina AggregateEU će iskoristiti gospodarski utjecaj Unije i pomoći nam da osiguramo dovoljne količine plina u skladištima kako bismo prebrodili sljedeću zimu. Jednako je važno doprinijeti u ponovnoj uspostavi punog proizvodnog kapaciteta energetski intenzivne industrije EU-a rješavanjem problema visokih cijena energije, što je ključno za našu konkurentnost.”

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič, nadležan za međuinstitucijske odnose i predviđanja

Pojedinosti

Datum objave
25. travnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj