Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. travnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Platforma EU-a za energiju

Europska komisija, u bliskoj suradnji s državama članicama i dionicima, uspostavila je Energetsku platformu EU-a za agregaciju potražnje, zajedničku kupnju i bolju koordinaciju kupnje plina.

Platforma EU-a za energiju

Platforma EU-a za energiju pokrenuta je 7. travnja 2022. prema mandatu Europskog vijeća s nizom mjera koje se odnose na prirodni plin, ukapljeni prirodni plin i kupnju vodika: fokus je na međunarodnom dosegu, agregaciji potražnje, učinkovitoj upotrebi plinske infrastrukture Unije, a posebno na boljoj upotrebi terminala za ukapljeni prirodni plin, a radi jačanja sigurnosti opskrbe Unije energijom te poboljšanju pristupa cjenovno pristupačnoj energiji.

Europsko vijeće podržalo je 20. listopada 2022. načelo zajedničke kupnje plina, koordiniranje i određivanje prioriteta u pregovorima s pouzdanim partnerima kako bi se pronašla uzajamno korisna partnerstva iskorištavanjem zajedničke tržišne važnosti Unije i potpunim iskorištavanjem spomenute Energetske platforme EU-a.

Uredbom Vijeća (EU) 2022/2576 osigurava se pravni okvir za Energetsku platformu EU-a radi bolje potpore državama članicama Unije u pripremi za zimsu sezonu 2023./2024., a posebno u popunjavanju njihovih sustava skladišta.

Europska komisija, u bliskoj suradnji s državama članicama i dionicima, uspostavila je Energetsku platformu EU-a za agregaciju potražnje, zajedničku kupnju i bolju koordinaciju kupnje plina. Platforma podupire povećani dotok ukapljenog prirodnog plina i maksimiziranje priljeva iz plinovoda od pouzdanih dobavljača. Za svaku regiju razmatramo i najbolje načine za optimizaciju upotrebe postojeće infrastrukture kako bi se osiguralo da plin stigne upravo tamo gdje je najviše potreban.

Komisija je odabrala pružatelja usluga, platformu za rezervaciju kapaciteta PRISMA, kako bi nam pomogla u uspostavi agregacije potražnje i usluge zajedničkog nadmetanja putem kojih tvrtke iz EU-a mogu kupovati plin i ukapljeni prirodni plin, a ovo smo nazvali AggregateEU.

Uz pomoć Platforme EU-a za energiju uspostavlja se transparentno tržište koje nadopunjuje postojeće načine trgovanja kako bi se mnoge tvrtke približile veleprodajnom tržištu, a možda i novim sudionicima na tržištu ukapljenog prirodnog plina. Stoga tvrtke koje su potrošači plina mogu sudjelovati pojedinačno ili zajednički u suradnji s drugima, čime se manjim ili manje iskusnim tvrtkama omogućuje sudjelovanje u tom novom mehanizmu. Ovo će biti prilika za prodavatelje ukapljenog prirodnog plina da kupcima u EU-u osiguraju dodatne količine plina. Što je najvažnije, njime bi se kupci trebali približiti većem tržištu plina, bilo regionalnom ili globalnom.

Do prvog objedinjavanja potražnje doći će u travnju 2023., nakon čega će u svibnju 2023. biti otvoreni natječaji u kojima će se tražiti ponude koje odgovaraju ukupnoj potražnji. Ovi će se ciklusi ponavljati svaka dva mjeseca do kraja 2023., čime će se tvrtkama omogućiti da svaki put ugovaraju plin za sljedećih 12 mjeseci.

Zaključno, ovaj će proces poslužiti i kao temelj i iskustvo za učenje i za ubuduće – potencijalno za proizvode kao što je vodik. U mogućnosti smo oblikovati ovo buduće tržište, a jačanje položaja tvrtki iz EU-a svakako nam je u kolektivnom interesu.

Dodatne informacije

Platforma EU-a za energiju (europa.eu): https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-security/eu-energy-platform_en

AggregateEU – pitanja i odgovori (europa.eu): https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-security/eu-energy-platform/aggregateeu-questions-and-answers_en

Pojedinosti

Datum objave
20. travnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj