Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak18. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

REPowerEU: Plan za brzo smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije i poticanje zelene tranzicije

Europska komisija danas je predstavila plan REPowerEU u odgovor na poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom Ukrajine.

Plan za brzo smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije i poticanje zelene tranzicije

Preobrazbu europskog energetskog sustava važno je provesti brzo iz dva razloga: prekid ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima koja se koriste kao gospodarsko i političko oružje i koja europski porezni obveznici plaćaju gotovo 100 milijardi eura godišnje te borba protiv klimatske krize. Djelujući zajednički Europa može brže prekinuti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima. Mjerama iz plana REPowerEU može se ostvariti ta ambicija, i to uštedama energije, diversifikacijom opskrbe energijom i ubrzanim uvođenjem energije iz obnovljivih izvora kako bi se zamijenila fosilna goriva u kućanstvima, industriji i proizvodnji energije. Uz plan REPowerEU Komisija i dalje radi na rješavanju problema visokih cijena energije predstavljanjem kratkoročnih hitnih mjera i opcija za dugoročna poboljšanja energetskih tržišta.

Izjavu za medije predsjednice von der Leyen i konferenciju za medije izvršnog potpredsjednika Timmermansa i povjerenika Simsona možete pratiti uživo na Ebs -u.

Materijali za medije dostupni su na internetu:

Pojedinosti

Datum objave
18. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj