Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. ožujka 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Pilot-projektom Europskog vijeća za inovacije podupire se 107 vizionarskih ideja

Europska komisija danas je najavila financijsku potporu u iznosu od 344 milijuna eura za 107 inovativnih projekata iz cijele Europe u sklopu pilot-projekta Europskog vijeća za inovacije (EIC).

Pilot-projektom Europskog vijeća za inovacije podupire se 107 vizionarskih ideja

Sredstva su osigurana u okviru programa Obzor 2020., programa EU-a za istraživanja i inovacije. Odabrani su prijedlozi za jedinstvene koncepte poput poboljšanja kirurške preciznosti tijekom operacije uklanjanja karcinoma, modernizacije lokalnog i globalnog praćenja kvalitete zraka te uvođenja brojnih drugih revolucionarnih inovacija.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Europsko vijeće za inovacije, sada u zadnjoj godini pilot-faze, od iznimne je važnosti. Velika potražnja za potporom EIC-a demonstrira da Europa obiluje izvrsnim idejama za revolucionarne tehnologije i inovacije. Uz odgovarajuću razinu financiranja, EIC će velikom broju vizionarskih istraživača i poduzetnika omogućiti da ostvare svoje snove u Europi.

Istraživači, novoosnovana poduzeća i mala te srednja poduzeća kojima su dodijeljena sredstva dolaze iz država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor 2020. Od 107 projekata koji će se financirati, 63 su u fazi istraživanja. Više od 162 milijuna EUR iz pilot-projekta Tragač omogućit će razvoj naprednih tehnologija i njihov izlazak na tržište, što bi moglo predstavljati temelj za osnivanje novih poduzeća. Iznos od 182 milijuna eura iz pilot-projekta Akcelerator uložit će se u novoosnovana poduzeća i inovativna mala te srednja poduzeća radi razvoja i prilagodbe inovacija.

Osim financijske potpore, ta će poduzeća imati na raspolaganju i širok raspon usluga poput savjetovanja i optimizacije poslovanja. Projekt Akcelerator Europskog vijeća za inovacije je po drugi put ponudio i mogućnost ulaganja uz bespovratna sredstva. 21 od 44 poduzeća odabralo je tu vrstu mješovitog financiranja (bespovratna sredstva i vlasnička ulaganja) uz procijenjeno ulaganje u iznosu od 4,61 milijun eura po poduzeću. Više informacija dostupno je ovdje.

Jedan od projekata je i projekt iz Hrvatske: Croatia ZAGREB AMPHINICY TECHNOLOGIES www.amphinicy.com BLINK Satellite Data Acquisition in the Blink of an Eye!

Pojedinosti

Datum objave
12. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj