Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Partnerska konferencija za Sudan: EU izdvaja dodatna sredstva za tranziciju u Sudanu

Sudan, Europska unija, Njemačka i Ujedinjeni narodi danas su bili domaćini virtualne partnerske konferencije za Sudan na visokoj razini.Sudionici su izdali zajedničko priopćenje u kojem međunarodna zajednica potvrđuje potporu demokratskoj i...

Partnerska konferencija za Sudan: EU izdvaja dodatna sredstva za tranziciju u Sudanu

Osim što su pružili snažnu političku potporu aktualnoj tranziciji, partneri su se obvezali osigurati ukupno 1,8 milijardi dolara (1,6 milijardi eura), a Tim Europa, u kojem sudjeluju institucije EU-a i države članice EU-a, osigurat će 867 milijuna dolara (770 milijuna eura) razvojne i humanitarne pomoći. Od tog iznosa Europska komisija daje 312,25 milijuna eura za srednjoročnu i dugoročnu razvojnu pomoć, hitnu humanitarnu pomoć te potporu sigurnosti i miru. Ta sredstva dolaze u pravom trenutku kad pandemija koronavirusa dodatno pogoršava ionako tešku socioekonomsku situaciju u zemlji.

Visoki predstavnik Unije i potpredsjednik Komisije Josep Borrell izjavio je: U Sudanu se stvara povijest. Potpora tamošnjoj tranziciji nije samo izraz solidarnosti, nego i vrijedno ulaganje u Sudan te u stabilnost i razvoj u regiji, čime pružamo primjer cijelom svijetu. Uspjeh svake tranzicije ovisi o konkretnim i brzim rezultatima stoga danas organiziramo prikupljanje sredstava. Time šaljemo jasnu poruku sudanskom narodu da ga nećemo iznevjeriti.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je: Ovom konferencijom obilježava se obnavljanje partnerstva između Sudana i međunarodne zajednice. Danas preuzetom obvezom EU će ojačati ekonomski položaj žena i mladih, poduprijeti društveni i gospodarski razvoj i ambiciozne reforme civilne prijelazne vlade te ojačati stabilnost i mir. Ukupno 93 milijuna eura namijenjeno je za sudanski program za potporu obiteljima, koji će omogućiti provedbu najvažnijih gospodarskih reformi i postaviti temelj za sustav socijalne zaštite. Sudan će biti prioritetni partner EU-a do 2021., ali i nakon toga.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič rekao je: Današnja potpora pomoći će da Sudanci u ranjivom položaju ne potonu još dublje ispod granice siromaštva. Povećavamo humanitarnu pomoć Sudanu jer ta zemlja i njezini stanovnici prolaze kroz nestabilnu tranziciju, a velike izazove s kojima se suočavaju dodatno pogoršavaju najezda skakavaca i pandemija koronavirusa. EU i u ovim teškim vremenima, kad je naša potpora iznimno važna, pokazuje solidarnost s najranjivijim osobama u Sudanu.

EU podupire gospodarske reforme, socijalnu zaštitu i hitne humanitarne potrebe u Sudanu

Današnje financiranje na koje se obvezala Europska komisija uključuje:

  • 251,75 milijuna eura razvojne pomoći. To uključuje 93 milijuna eura za uspostavu sudanskog programa za potporu obiteljima, kojim će upravljati Svjetska banka. Iz programa će se pružati socijalna i novčana pomoć za ugrožena kućanstva te doprinijeti razvoju djelotvornog i sveobuhvatnog državnog sustava socijalne zaštite, a istovremeno će se ublažiti izravne gospodarske posljedice pandemije za najranjivije skupine. Osigurat će se i 65 milijuna eura za financiranje četiri nova programa za unapređenje upravljanja javnim financijama, jačanje ekonomskog položaja žena i mladih te za ljudska prava i prostor za građansko djelovanje. Dodatnih 93,75 milijuna eura namijenjeno je za potporu političkoj tranziciji i najranjivijem stanovništvu.
  • 60,5 milijuna eura humanitarne pomoći za najhitnije potrebe najranjivijeg stanovništva. EU je već najavio da će 2020. za Sudan izdvojiti 31,5 milijuna eura humanitarne pomoći. Europska komisija izdvaja dodatnih 29 milijuna eura za pomoć u hrani, posebno u kontekstu najezde pustinjskih skakavaca u regiji, za bolji pristup zdravstvenoj skrbi za ranjive osobe, pa tako i za osobe pogođene koronavirusom, te za ispunjavanje novih hitnih potreba. Za 20 milijuna eura iz tog paketa potrebno je odobrenje proračunskog tijela.

Na konferenciji je sudjelovalo 50-ak dionika, uključujući međunarodne financijske institucije kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond. Svjetska banka obvezala se osigurati dodatna bespovratna sredstva u vrijednosti do 400 milijuna dolara (355 milijuna eura) za podmirenje obveza prije njihova dospijeća.

Konferencija je otvorena okruglim stolom na kojem su sudjelovali Abdalla Hamdok, premijer Republike Sudana, Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova i António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda. Raspravljalo se o postignućima u okviru sudanske političke tranzicije te o budućim izazovima. Obvezu u ime EU-a preuzeli su povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Kontekst

Od 2016. EU je za sudansko stanovništvo i brojne izbjeglice u Sudanu izdvojio razvojnu pomoć u vrijednosti do 242 milijuna eura, prvenstveno iz Kriznog uzajamnog fonda EU-a za Afriku. Ta su sredstva, među ostalim, iskorištena za promicanje mira, jačanje ekonomskog položaja žena i mladih te osiguravanje uključivog i održivog rasta za sve. Od uspostave civilne vlasti početkom rujna 2019. EU je osigurao 88 milijuna eura razvojne pomoći za potporu političkim i gospodarskim reformama te za stabilnost i mir u Sudanu.

Od 2011. za humanitarno djelovanje u Sudanu izdvojeno je 580 milijuna eura, uključujući danas obećani iznos. Kako bi u vrijeme pandemije koronavirusa i posebne regulacije prometa pomoć stigla do ljudi kojima je potrebna, organizirana su dva humanitarna leta prema Sudanu koji su dio zračnog mosta EU-a za prijevoz humanitarnih potrepština i osoblja. To je dosad najopsežnija operacija u okviru humanitarnog zračnog mosta EU-a u smislu prevezenog broja humanitarnih radnika i tereta.

Više informacija

Zajedničko priopćenje za medije koje su izdali domaćini (Njemačka, EU, UN i Sudan)

Zajedničko priopćenje

Informativni članak o odnosima EU-a i Sudana

Informativni članak o projektima u Sudanu koji se financiraju iz Kriznog uzajamnog fonda za Afriku

Informativni članak o humanitarnoj pomoći u Sudanu

Pojedinosti

Datum objave
26. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj