Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak19. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Paket o povredama prava: Potpuna, pravilna i pravodobna provedba prava EU-a u korist građana i poduzeća

Današnje redovite odluke o povredama uključuju 25 službenih opomena i 72 obrazložena mišljenja. Komisija danas upućuje i sedam predmeta Sudu Europske unije.

Postupci zbog povrede: Komisija poduzela korake radi potpune, ispravne i pravodobne provedbe prava Unije u korist građana i poduzeća

Kako bi se građanima i poduzećima pomoglo da u potpunosti iskoriste prednosti unutarnjeg tržišta, Europska komisija u stalnom je dijalogu s državama članicama koje ne poštuju pravo EU-a i, ako je potrebno, protiv njih pokreće postupke zbog povrede prava.

Današnje redovite odluke o povredama uključuju 25 službenih opomena i 72 obrazložena mišljenja. Komisija danas upućuje i sedam predmeta Sudu Europske unije. Osim toga, predlaže se i djelomična obustava upućivanja o kojem je prethodno odlučeno u predmetu, predlaže prekid postupka pred Sudom i zaključuje 94 predmeta u tijeku u kojima je dotična država članica, u suradnji s Komisijom, riješila problem i osigurala usklađenost s pravom EU-a. Stoga upućivanje predmeta Sudu Europske unije više nije potrebno.

Sažetak glavnih odluka i upućivanja na relevantna priopćenja za medije dostupni su ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
19. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj