Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. lipnja 2014.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Pad stope nezaposlenosti u EU-28 i u europodručju nastavlja se

Europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost László Andor o padu nezaposlenosti u državama članicama EU-a i u europodručju, o radnim mjestima i ulaganjima u ljudski kapital

long-term-unemployment.jpg

Europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost László Andor izjavio je danas komentirajući pad stope nezaposlenosti za travanj 2014:

„Nastavlja se pad stope nezaposlenosti u državama članicama EU-a i u europodručju, što je ohrabrujuće. Međutim, mnoga su radna mjesta nesigurna te smo daleko od toga da svakoj osobi možemo osigurati pravu priliku na tržištu rada. Stoga moramo nastaviti pružati odlučnu potporu oporavku koji donosi veliki broj radnih mjesta, većim naporima na razini EU-a i unutar država članica.

Potrebno je dodatno poboljšati uvjete za ulaganje, s velikim naglaskom na ulaganja u ljudski kapital. EU napokon mora izaći iz začaranog kruga i okrenuti se uspjehu, kako bi što više ljudi bilo zaposleno, moglo zarađivati, trošiti i time stvoriti potražnju i za drugom radnom snagom. Prebacivanjem tereta oporezivanja sa poslova koji su slabo plaćeni, olakšat će se zapošljavanje, a dohoci kućanstava povećati. Države članice moraju nastaviti svoje napore u jačanju svojih javnih službi za zapošljavanje i svakome ispod 25 godina osigurati jamstvo za mlade.

Preporukama po državama članicama koje je Komisija predložila 2. lipnja svakoj su državi članici dane smjernice za budućnost. Strukturni i investicijski fondovi EU-a, uključujući Europski socijalni fond, pružat će financijsku potporu kako bi se pomoglo pri provedbi tih preporuka. Napreduje i priprema sporazuma o partnerstvu i operativnih programa država članica kojima će se utvrditi kako će se od 2014. do 2020. koristiti sredstva iz strukturnih i investicijskih fondova.”

Sve pojedinosti o Komisijinoj analizi provedbe jamstva za mlade u državama članicama u okviru europskog semestra dostupne su ovdje


Dodatne informacije: STAT/14/83

Pojedinosti

Datum objave
3. lipnja 2014.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj